szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A teleltetés titkai 4 lépésben

Sulyok Józsefné, 2015. jan. 16.


Sivatagi rózsa, olajfa, fűszernövények téli pihenőjének megszervezése lehet könnyű feladat is, ha ezt a néhány trükköt betartjuk. A megfelelő hőmérséklet, mint kulcsszó tényleg kikerülhetetlen!

A teleltetés titkai 4 lépésben

A sivatagi rózsa gondozása

A rózsaszín virágaival kedvelt dísznövény a napos ablakokban. Az afrikai növény a telet a fűtött szobában töltheti. Kevés vizet igényel, de a növekedési időszakban, tavasztól őszig, a víztároló törzs dacára, mindig legyen nedves a földje. Ha a föld kiszárad, a növény lehullajtja leveleit és pihenőre tér. Márciusban kezd virágzani, ettől kezdve októberig kaktusztrágyával lássuk el. Az első virágzás után a sajátgyökerű növényt ültessük át homokos földkeverékbe, a leoltott példányokat pedig közönséges virágföldbe.

Az olajfa teleltetése

A cserepes olajfát ráér csak akkor bevinni a lakásban, amikor már megérkezett a tél. A teleltetéshez ideális egy világos, 10 fok körüli helyiség. Ez lehet egy fűtetlen télikert, egy jól szigetelt üvegház vagy egy folyosó. Arra figyeljünk, hogy a föld legyen mindig nedves, de emellett nem kell túl gyakran öntözni. Csak tavasszal kell megemelni a vízadagot, amikor a növény ismét növekedésnek indul.

Fűszernövények

A cserepes fűszernövények télen világos helyet igényelnek. Ha a növény kókadozik, annak nem feltétlenül a fényhiány az oka, hanem inkább a helytelen öntözés. A túl sok víz kedvez a szürkepenész terjedésének, ha a növény túl kevés vizet kap, lekókad. A növénynek naponta a cserép térfogatának 10 százalékát kitevő vízmennyiségre van szüksége.

Tipp!

A metélőhagymát, petrezselymet tőből vágjuk le, így újra kihajt. A bazsalikomnál folyamatosan csípjük le a kb. 5 cm hosszú hajtáscsúcsokat, közvetlenül a levélhónalj fölött.

Hogyan állapítható meg a hőmérséklet?

A teleltető-helyen kiteleltetett dézsás növények esetében az elegendő fénymennyiség mellett a megfelelő hőmérsékletre is oda kell figyelni. A közönséges hőmérőről csak a levegő hőfokát olvashatjuk le. Azonban a növények gondozásában fontos szerepet játszik a föld hőmérséklete is. A rövid ideig tartó hőmérsékletingadozás legtöbb fajra nézve nem ártalmas. De ha a gyökérzóna hőmérséklete lecsökken, eltart egy ideig, amíg ismét felmelegedik. Ezért fontos a teleltetés során nem csak a levegő hőmérsékletét nézni, hanem föld hőmérsékletét is. Erre a célra vásárolhatunk speciális hőmérőt.  

Kapcsolódó cikk:

Télen is van élet a teraszon!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!