szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A téli pázsit

Scheftsik Tamás, 2011. nov. 23.


A gyep gondozásának nem szezonja a tél. Mégis, ebben az időszakban sem árt odafigyelni néhány apróságra, hogy amikor a fű tavasszal hajtani kezd, ne szembesüljünk azzal, hogy a harsogó zöld szőnyeg helyett, egy kopottas, barnás, beteg területet kapunk.

A téli pázsit

Tél

A tél a természetben a pihenés időszaka. Ez természetesen vonatkozik a gyepre is. Késő ősszel elvégeztük azokat a munkákat, melyekkel felkészítettük a füvet a havas szezonra. Amíg azonban a fehér paplan be nem takarja, oda kel figyelni, hogy karban legyen tartva. Ekkor már a fűnyírót mélyre elpakoltuk, nem is lesz rá szükségünk. A levelek hullása azonban nem marad abba akkor, mikor már szépen megtisztítottuk a területet. Ne hanyagoljuk el ezt a munkát, mert komoly károk keletkezhetnek a fűben, ha a lehullott növényi részek alatt kell átvészelnie a téli időszakot. Bár fáradságos művelet, de szorgalmasan szedegessük össze a leveleket addig, amíg már nem fenyegeti az a veszély a gyepet, hogy kirohad alattuk.

 

Amikor megérkezik az igazi tél, és hó fedi be a gyepet, akkor kezd el igazán pihenni. Ilyenkor már nem kell hozzányúlni, csak hagyjuk, hogy elég erőt gyűjthessen a következő kikeletig. Arra azonban érdemes figyelni, hogy amikor a kocsifeljárót vagy a járdát takarítjuk, a havat ne halmozzuk a fűre, mert ez is károsodáshoz vezethet. A hóember is veszedelmes ellenfele a gyepnek, azonban a gyerekek nagy kedvence is. El kell dönteni, hogy feláldozunk-e egy kisebb területet az önfeledt órákért, amíg a répaorrú megépül, vagy sem. Később ezt a részt helyrehozhatjuk, addig pedig gyönyörködhetünk csemetéink alkotásában.

 

Munkák

A kertbarátok számára nem újdonság az a mondat, hogy új seprű jobban seper. Télen a kertben nem sokat tehetünk- az örökzöldek feldíszítésén kívül-, ezért használjuk ki az időt, és hozzuk rendbe, vagy cseréljük le a kerti szerszámokat. Erre mindenképpen szükség van, egyrészt nagyon megkönnyíti a munkánkat tavasszal, másrészt a jó szerszámok nem tesznek kárt a verejtékes munkával és nem kevés pénzzel létrehozott kertünkben.

Kezdésképpen azokat az eszközöket melyek vágásra szolgálnak, meg kel élezni. A kisollótól elkezdve a fűnyíróig minden igényli ezt a törődést, így az első vágásnál nem fogja csomókban kitépni a zsenge gyepet a földből. A fűnyíró pengéjét szereljük le és vigyük szakemberhez, mert ha nem megfelelően végezzük, annak a fű vagy a pénztárcánk láthatja kárát. A többi szerszámot takarítsuk le, és javítsuk ki az esetleges hibáikat is. Ha cserére szorulnak, az is érdemes most megtenni, mert ilyenkor olcsóbban juthatunk hozzá az eszközökhöz.

 

A gyep ápolásához szükséges anyagokat is be lehet szerezni ebben az időszakban, szintén spórolhatunk, valamint levehetünk egy kevés terhet a saját vállunkról, hogy ne tavasszal kelljen minden apróságot elintéznünk.

Bár nem sok mindent tehetünk a kertünkért télen, de a tavaszi rohanást, és rengeteg munkát megkönnyíthetjük, ha végiggondoljuk, mit akarunk csinálni, és azokat a dolgokat, amik nem a tavasz beköszöntéhez vannak kötve, elintézzük még a hideg évszakban.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia