szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A téli virágokat se gondozzuk túl

Sulyok Józsefné, 2015. nov. 23.


Téli virágjainkat általában nagyobb gonddal gondozzuk, öntözgetjük, mint a nyáriakat, mert lényegesen kevesebb van belőlük, ennél fogva értékesebbek. 

A téli virágokat se gondozzuk túl

A gondos „virágkertész” már nyár közepén gondol arra, hogy „időzítse” a karácsonyi kaktusz virágzását. A szép piros, püspöklila virágokra karácsony táján csak akkor számíthatunk, ha a virágot nyáron félárnyékban tartottuk, rendszeresen öntöztük, ősszel pedig egyre ritkítottuk az öntözést, pihentettük a növényt. Novembertől újra világos helyre tesszük és rendszeres öntözéssel, a légszárazságot enyhítő vízpermetezéssel, kb. 16-18 fokos melegben tartjuk virágzásig.

A kála is a tél kedves szobanövénye. Különleges alakjuk, hófehér színük miatt kedveljük annyira. Ha elvirágzik, ne fosszuk meg a gondoskodásunktól. Gondoljunk a következő télre is. Virágzás után fokozatosan fogjuk vissza az öntözést, júniusig pihentessük, a levelek leszáradására késztessük a növényt. Hatheti pihentetés után ültessük új cserépbe, tápdús földbe. Átültetés után rendszeresen öntözzük, tápanyagáról gondoskodjunk. Előbb több, szétágazó levelet fejleszt, majd 4-5. hónapban megjelenik a botszerű virágszár, érdekes, mutatós virágával.

A szobai kankalin is otthonosan érzi magát szobáinkban. Évelő növény, évekig virágoztatható, ha világos, de közvetlen naphatástól védett helyen tartjuk, szereti a hűvös levegőt, vizet, de nem a túlöntözést. Elég 2-3 évenként átültetni. A közbeeső vegetációs időszakban inkább lombtrágyával dúsítjuk a földjét.

A begóniák kedvelt virágaink. Elvirágzásuk után azonban meg kell válnunk tőlük, mert szobanövényként nem nevelhetők tovább. Inkább arra törekedjünk, hogy minél hosszabb időn át virágozzanak. Hűvös, páradús helyen tartsuk. Cserepestől beültethetjük nagyobb virágládákba is, mutatós virágai jól megférnek más növények társaságában.

Ne hanyagoljuk el azokat a virágokat sem, amelyek már rég elvirágoztak, és téli pihenőjüket tartják. Ha ritkábban is, de meg kell öntözni, ne tegyük ki a hőmérsékletingadozás, a hideg, a huzat, ártó hatásának. Nézzük meg földjét, levelét, nem támadta-e meg kártevő, nem szorul-e segítségre. A megfelelő pihenés, teleltetés is a növény életének fontos része. 

Kapcsolódó cikk: Most minden a káposztáról szól
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia