szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A tényleg zamatos rózsa!

Sulyok Józsefné, 2016. jún. 08.


A rózsa a virágok királynője, az emberiség megjelenésével egyidejű, jelen van a mindennapjainkban, a művészetekben, kötészetben is. De ehető oldalát nem ismerjük olyan jól.

A tényleg zamatos rózsa!

A paraszti kertekben épp úgy helye van, mint a kastélyok kertjeiben, parkokban.

A rózsa szirma gyönyörűséget ad a szemnek, és egy íz-élménnyel gazdagít. Ha eddig még nem kóstolta volna bárki is meg a rózsa szirmát, ezután tegye meg. Megtudjuk majd, hogy ahogyan minden rózsa más-más színű, úgy az ízük is más-más. Egyes rózsák kellemesek gyümölcssalátába, tortadísznek,  mások inkább szörpnek valók, a nyár eleji tearózsából lekvárt készíthetünk. Ha nincs nagyon sok virág, keverhetjük gyümölccsel, pl. eperrel, őszibarackkal, nyári almával.

A rózsa a legszélesebb körben felhasználható ehető virág, és hosszú ideig hozzáférhetünk.

Étkezéshez kizárólag csak olyan virágokat használhatunk fel, amelyeket magunk, e célra termesztettünk. Alkalmazzunk megfelelő növénytársítást a kertben. A körömvirág, a bársonyvirág, a levendula és a zeller nagyon jó társnövényei a rózsának. Erősítsük a töveket növényi tápoldattal.

Recept tipp: Rózsabólé

Hozzávalók: 3 marék rózsaszirom, 5 dl fehér, félédes bor, 1,5 dl konyak, 15-20 dkg cukor, 20 dk eper, 1 citrom, 1 üveg félédes pezsgő.

Két marék rózsaszirmot egy bólés-tálba teszünk, hozzáadjuk a cukrot a felkarikázott citromot, a fehérbort és a konyakot és egy órára érlelődés céljából hűvös helyre tesszük. Tálalás előtt leszűrjük, hozzáadjuk a feldarabolt epret, a behűtött pezsgővel felöntjük, a félretett rózsaszirmot beleszórjuk és már is fogyasztható. Ha már elmúlt az eperszezon, más aktuális gyümölcsöt is használhatunk. 

Kapcsolódó cikk: 5 kedvenc dézsalakónk
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia