szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A természet angyali üdvözlete

Sulyok Józsefné, 2009. nov. 05.


Ismert orvosi angyalgyökér, angyalfű és angyélika néven is. Nézzük milyen csodálatos tulajdonsággal bír, ez a középkorban is oly népszerű gyógynövény!

A természet angyali üdvözlete

Származása Észak-Európától egészen Észak-Ázsiáig nyúlik. Általában nedves réteken, magasabb hegyvidékeken, patakpartjain fordul elő. Hazánkban ez a faj nem őshonos, de néhol termesztik (pl. Békés megyében). A középkori kolostorokban már termesztették, mint gyógy- és fűszernövényt. Azt tartották róla, hogy megóv a pestistől.

 

Az ernyősök családjába tartozó Angelica archangelica, impozáns megjelenésű, 2 méter magasra is megnövő, évelő növény. Vastag üreges szára és többszörösen szárnyalt levelei vannak. Nyáron bontja ki zöldes-fehér, összetett virágernyőit. Húsos, mélyre hatoló, karó alakú gyökértörzset fejleszt, melyet a levekhez hasonlóan gyógyításra, vagy fűszerként használhatunk. Kertekben is ültethető, ahol 2-3 évig is megmaradnak.

 

Laza szerkezetű, humuszos talajban, árnyékos-félárnyékos helyen magasra nő meg, messziről gyönyörű látványt nyújt. Magját már kora ősszel is elvethetjük, majd kora tavasszal kipalántázzuk, kb. 80-90 cm-es tőtávolságra. A virágoskertekben egy-egy darab is elegendő, így nem kell magvetéssel foglalkozni, kertészetben megvehetjük. Talaját tartsuk állandóan nedvesen, a pangó vizet nem szereti, óvjuk a kiszáradástól. Ha előző évben, idejében levágjuk a virágzatát, akkor gyökértörzse erősebb lesz.

 

A leveleit lehetőleg virágzás előtt szedjük le. Frissen, vagy főzve is fogyaszthatjuk, bár a levelek aromájukat szárítva őrzik meg a legjobban. Gyökerét ősszel, vagy rákövetkező tavasszal ássuk ki, jól tisztítsuk meg, majd akasszuk fel száradni, alacsony hőfokon sütőben is száríthatjuk. Ha könnyen kettétörhető, akkor már kellően kiszáradt, a gyökereket lezárt üvegben tároljuk.

 

Ánizsra emlékeztető, édeskés aromájú, aprított leveleit és levélnyeleit szószok, saláták, levesek, édességek fűszereként használhatjuk, de főzelékként is fogyaszthatjuk. Fiatal, zsenge szára nyersen is fogyasztható. Gyökérdarabkáit, szárított apró terméseit likőrök készítésére használják fel.

 

A gyökerek és a levelek hatóanyagai (illóolajok, keserű,- és cserzőanyagok, valamint a veleriánsav), serkentőleg hatnak az emésztésre, vízhajtó hatású, serkenti a veseműködést. Tinktúrának, vagy teának elkészítve enyhítik a gyomorbántalmakat és a meghűléses panaszokat.

 

Angyalgyökérből készült tea

Forrázzunk le 1 teáskanálnyi szárított angyalgyökér-levélzetet, fél liter vízzel, hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le, és étkezés előtt fogyasszunk el belőle egy csészényit. Serkenti az emésztést, és nyugtató hatással van a gyomorra.

 

Kandírozott angyalgyökér-szár

A még gyenge, fiatal szárat, vagy levélnyeleket rövid ideig vízben főzzük át, majd hámozzuk le a külső rostos réteget. Utána tegyük még egy kicsit vissza a forró vízbe, majd csepegtessük le és mérjük meg. Ugyanannyi mennyiségű cukrot főzzünk össze harmadannyi vízzel sziruppá, majd öntsük az angyalgyökér-szárakra. Másnap újra forraljuk fel enyhén vizes sziruppal, míg a szárak magukba szívják a cukros levet, és a cukros massza megszilárdul.
Igazán ízletes csemegét kapunk.


Kapcsolódó cikk:
Mi az a puncskóró?

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Könyvek
Szaktanács

 
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!