szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A TSZ párttitkár

Sulyok József, 2008. ápr. 17.


Egy alacsony köpcös, kissé esetlen járású, de jó természetű ember volt 70-es években az ibrányi TSZ párttitkára. Olyan volt, akivel lehetett évődni, viccelni, mert csak órákra haragudott meg és nem volt haragtartó.

Ezt használta ki a TSZ KISZ titkára és egy-két fiatal munkatársa. Az volt a legkevesebb, hogy a mindig ápolt, szép virágokat termő kiskertjében éveken keresztül lucerna nőtt ki tavasszal. Füstölögve mondta, hogy nem tudja hogyan nőtt ki lucerna a kertjébe, alig győzi kikapálni. Már a szomszédokban is szétnézett, hogy van-e lucerna vetve a kertjükbe és esetleg a szél onnan fújhatja át a magot, de egyik szomszéd sem vetett lucernát. Nem sejtette, hogy a KISZ titkár ősszel az utcáról mindig átszórt a kerítésen egy zsebnyi lucernát az öreg bosszantására.
Ettől nagyobb gond volt, hogy Pista bácsi allergiás volt a fokhagymára, ha előtte valaki fokhagymás pirítóst evett, kijöttek rajta az allergiás tünetek. Könnyezet, tüsszögött, fújta az orrát és gyorsan továbbállt. Amikor ez kiderült róla, rejtélyes körülmények között, a párttitkári irodában többször megjelent a fokhagyma illat. Ilyenkor felfogatta szobáját, keresve a fokhagymát. Hol a szemetes kosárban, hol az íróasztal fiókjában, hol a szekrényben, hol a saját táskájában találta meg a fokhagyma cikkeket, az irodisták derültségére. Egy alkalommal a szokottnál még erősebb fokhagyma szag terjengett a pártirodában. Az öreg mindenütt kereste, kutatta káromkodva, de nem találta. Szellőztetett, kereszthuzatot csinált, de a szag maradt. Nem is sejtette, hogy a fiatal KISZ titkár, mint valami pirítóst, az íróasztalát dörzsölte be fokhagymával, így az terjesztette az erős illatot. Ezután szigorúan megrótta a TSZ elnök a fiatalokat, így a fokhagyma kaland abbamaradt. 

 

Volt egy másik sérelme is a párttitkárnak, nevezetesen, hogy ő még egyszer sem mondott ünnepi beszédet állami ünnepen, míg mások kétszer-háromszor tartottak előadást. Az egyik év november 7-én a Nagy Októberi Forradalom évfordulóján megkapta a nagy lehetőséget. Lázasan gyűjtötte a beszédvázlatokat a korábban mások által elmondott beszédeket. Napokig írta, gépeltette, míg elkészült a nagy mű. Negyedíves papírra gépelve sok oldalt tett ki, a szokásosnak dupláját. A környezete szörnyülködött, aggódott, hogy órákig fogja mondani az öreg az ünnepi beszédet. Pista bácsi az ünnepség előtt, a gyülekező alatt elhelyezte a vaskos iratot az ünnepi pulpituson és még valamiért lement a színpadról. A fiatal KISZ titkár, ezt a helyzetet kihasználva odalépett és az iratcsomó közepéből kihúzott jó pár oldalt, szinte megharmadolta a beszédet. Az öreg a beszéd alatt nagyon izgult, sokat bakizott, így nem vette észre, hogy szövege egy része eltűnt. Mi, akik tudtuk a turpisságot, éberen figyeltük mi lesz, ha odaér a hiányzó részhez. Meglepetésünkre meg sem döccent a szava, mondta tovább. A végén gratuláltunk neki a szép beszédhez, ezalatt a KISZ titkár visszacsempészte a kivett lapokat, hogy a csomó vastagsága meglegyen és az öreg utólag se vegye észre a hiányzó lapokat. Később valaki elárulta neki, hogy hogyan szúrtak ki vele, de nem hitte el. – Minden lap megvolt, csak egy kicsit összekeveredtek - mondta.


Pista bácsinak velem is volt egy esete. Minden évben, Ibrányban volt a nyíregyházi járási, tavaszi, Forradalmi Ifjúsági Napok megnyitója. Több száz fiatal érkezett a sport, kulturális, ifjúsági rendezvényekre. Az ünnep fénypontja volt, hogy amikor beesteledett, a gimnázium környékéről indulva fáklyás felvonuló menet ment a Kossuth szoborig. Amikor a volt KTSZ iroda előtt a menet kiért az úton az egyenes szakaszra, akkor valaki mindig meggyújtotta az előre elkészített, faggyús, éghető anyaggal átitatott, vasoszlopokra szerelt, méteres FIN feliratot. Ez a sötétben messziről is olvasható, szép látvány volt. Egyik alkalommal a sétálás közben mellém sodródott a TSZ párttitkára és halkan kérdezte: - Te Jóska! Csak tőled merem megkérdezni, mert a többiek kigúnyolnának. Mond már meg nekem, itt sétálok már vagy 8 éve veletek, de ma sem tudom, hogy mi a fenét ünneplünk mi a Finneken! Elmagyaráztam neki, hogy mi a FIN felirat rövidítése. De jó! – Mondta, - hogy nem mástól kérdeztem meg. Odalett volna a tekintélyem. Szegény Pista bácsi nem is gondolta, hogy ha mással nem is, de a tekintéllyel bizony hadilábon ált.

 

Kapcsolódó rovatok: Kertészkedés, Hobbi

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia