szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A türelmes kertész jutalma

Sulyok Józsefné, 2014. ápr. 07.


Még egy kicsit várnunk kell, hogy elmondhassuk: hamarosan érik a paradicsom. Most megtudhatjuk mit kell tenni ahhoz, hogy éretten és pirosan ott díszelegjen majd a reggeliző asztalunkon és fény derül arra is, hogy mi köze van a paradicsomnak a földi cseresznyéhez.

A türelmes kertész jutalma

Kell még egy kis türelem kivárni, hogy júliusban érni kezdjen a kertben a paradicsom. Siettetni a gyümölcsérést és fokozza az aromát a június végi trágyázás magas káliumtartalmú zöldtrágyával. Csak takarékosan adagoljuk, különben a növényen több lesz a levél, mint a virág!

Ha a kora nyár napsütéses és meleg, a cseresznyeparadicsom, valamint az Early Yellow Striped korai karós paradicsom hamarabb kezd érni. Ezt az esőre érzékeny fajtát legjobb tetőeresz alatt nevelni, a ház déli fala előtt.

A paradicsomot akkor szedjük le, amikor a héja teljesen megszínesedett. Viszont aki a savanykás ízt szereti, hamarabb is leszedheti.

Zamatos rokonság

A perui földicseresznye és a mexikói földicseresznye közeli rokonságban áll egymással. A Dél-Amerikából származó növények termesztése hasonló a paradicsoméhoz. A márciusban elvetett magvakból kikelt palántákat áprilisban egyesével ültessük át cserepekbe.

De a kertészetből is vásárolhatunk előhajtatott növényeket, amelyeket június eleje és közepe között ültessünk ki egy napos ágyásba. A földicseresznye – Physalis - nagy dézsában, normál virágföldben is jól érzi magát.

Nyáron a hajtásokat vágjuk vissza egy méter magasságig, hogy a növény minden energiáját a gyümölcsképzésre fordíthassa. A bambusz támaszkaró megakadályozza a gyümölccsel teli ágak letörését. A szüret augusztus végén kezdődik, és az első fagyig tart.

Ősszel a növényt takarjuk be agro textillel, hogy minden bogyó beérhessen. Az érett perui földicseresznye pergamenszerű burka sárga. A narancsszínű bogyótermés kellemesen savanykás. A mexikói földicseresznye is lampion formájú burokban nő. Később érik, a bogyó lila színű. A savanykás-fűszeres ízű gyümölcs finom zöldséges egytálételekben.

Kapcsolódó cikk:

Csonthéjasok tavaszi védelmének titka!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia