szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A vérfagyasztó madárberkenye

Sulyok Józsefné, 2014. szept. 15.


A madárberkenye cserje vagy fa alakú, 5-20 méter magas, legnagyobb törzsátmérője 40 cm. Legmagasabb kora 120 év, koronája tojás vagy gömbölyded alakú. Messzire szétágazó és mélyre hatoló gyökérzete miatt alkalmas lavinák törmelékkúpjának megkötésére.

A vérfagyasztó madárberkenye

Nem bírja azonban a pangó vizes talajt. Legjobban az üde, laza talajokon tenyészik. Mint az egyik legigényesebb fafaj megnő sovány, száraz termőhelyen is. Az árnyékot is jól tűri, ezért gyorsan benépesíti az árnyas vágásterületeket és széldöntéses helyeket.

Gyors növekedése elnyomja a magas kórós vágásnövényzetet, ezért a luc- és jegenyefenyőújulat felnövekedésének kedvez. A fatenyészeti határ közelében a fiatal fenyőknek jó védelmet nyújt az időjárási viszontagságfokkal szemben. A hegyvidéki és az alhavasi övben fordul elő őshonosan, ahol a lucfenyő kísérője. Az erdőhatár fölött is mindenütt megtalálható a törpefenyőövben.

A Sorbus aucupariat dombvidéki övben igen gyakran ültetik. A magas északon újra tömegesen jelenik meg a zárt fenyves öv után, a törpe nyír és füzek, valamint a rezgő nyár társaságában. Délkelet-Európának csak azokról a területeiről hiányzik, ahonnan az ember kipusztította az erdőket, egyébként egész Európában elterjedt az euroszibériai fafaj. Minden évben bő avarral takarja a talajt. Ez alaposan és gyorsan lebomlik, és kedvező humuszt alakít ki. Emellett a fa gátolja a gyomok növekedését, és a nemes fafajokat megvédi a túlzott vadrágástól, mert maga a vad kedvence, s lerágásra gyors újbóli kihajtással válaszol.

A sárgásszürke fénylő kéreg sok cseranyagot tartalmaz, a bőrt szép barnára színezi. Időskorában szürkésfekete, hosszában repedezett héjkéreggé módosul. Ez széles vöröses-fehér szijácsot fog körül. A fa meglehetősen hajlékony, fénylő, kevéssé tartós, nagyon nehezen hasítható. Jól faragható, esztergályozható, fényezhető, pácolható. Felhasználják eszterga- asztalos- és bognármunkákhoz. Válogatott darabjai fafaragásra, műtárgyak készítésére igen kedveltek. Az évgyűrűk a szép sötét kései pásztáktól élesen kirajzolódnak. Ez a fának nagyon szép szerkezetet kölcsönöz. A leveleiből teát készítenek, ami nem különösebben ízletes, de csersavtartalma folytán bél- és gyomorbántalmak esetén hatásosnak mondják.

Lombja főleg a juhok és kecskék számára jó takarmány. Májusban vagy a magasabb fekvésű helyeken júniusban jelennek meg a sokvirágú, bogernyős virágzatok. Az eleinte sárgás, később korallpiros színű, bogyószerű termésben keskeny, lapos, kihegyezett, pirosos színezetű magvak vannak. A bogyókat madáreleségnek vagy a jószág takarmányozására használják, de pálinkát, ecetet, sőt likőrt is készítenek belőle. Szárított termései állítólag szorulást okoznak. Az állatgyógyászat a bogyókat kecske és sertésorbánc ellen adja.

Sok mondában van szó az ún. vérfákról, amelyekről úgy vélik, hogy az ártatlanul elítéltek véréből fakadtak. A vérrel együtt a lélek is átszállt a fába. Európa számos országában ma is szokás, hogy virágcsokrot vagy kisebb fát helyeznek el a tiszteletben tartott vagy szeretett leány háza előtt. Ez a szokás azonban a rosszallás kifejezése is lehet. Így például, ha a leány csapodár természetű, s ezért ellenszenvet, megvetést vált ki, bodza vagy madárberkenyefát ültetnek a háza elé. Sziléziában elterjedt néphit szerint, ha bőven terem, úgy gazdag aratásra vagy szigorú télre lehet számítani.

Kapcsolódó cikk:

Ghí: a vaj csodálatos formája
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!