szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A vidéki stílus

Scheftsik Tamás, 2012. aug. 20.


Amikor a házunkat vagy a lakásunkat rendezzük be rengeteg stílus közül tudunk válogatni. Ezek között azonban az egyik legkedveltebb a vidéki, hiszen nagyon is kellemes belső tereket lehet kialakítani általa.

A vidéki stílus

Az egyik legjobb benne, hogy az embernek az az érzése, most tényleg otthon van. A bútorok, a kiegészítők és a díszek kellemes „káosza” nagyon is otthonos hangulatot teremt. Amikor erre a stílusra törekszünk, akkor nem kell attól félni, hogy nem kap helyet a nagyi régi szekrénye, vagy éppen egy kedves porcelángyűjtemény. Ha csak valami nem nagyon futurisztikus, vagy csőbútorszerű, akkor itt el fog férni.

 

Burkolatok

 

Azt gondolnánk, egy igazi, vidéki hangulatú lakásban mindenhol fa borítással találkozunk, pedig ez nem igaz. Valóban kedvelt anyag, de a kő, vagy a festett falak is tökéletesen elférnek itt, ahogyan a padlószőnyeg, vagy a járólapok. A lényeg az, hogy a szoba alaphangulatát meleg színekkel adjuk meg. Nem baj, ha a hatás egy kicsit kopottas, hiszen ennél a stílusnál fokozottan igaz, hogy nem múzeumba lépünk be. Mindemellett a belső szobákban érdemes szőnyeggel, vagy fa padlóval dolgozni, mert bensőségesebb hangulatot adnak. A konyha és az előszoba azonban nyugodtan kaphat kő burkolatot is. A falaknál inkább az egyszínű, pasztell árnyalatokkal ellátott felületek dominálnak, ritkán láthatunk erős színeket.

 

Bútorok

 

Az egyik legjobb tulajdonsága ennek a stílusnak, hogy nem kell hozzá garnitúrákban gondolkodni. Nem baj, ha a kanapé és a fotel más huzatot kap, sőt, az is remekül mutat, ha a kialakításuk is teljesen eltér. Arra kell csak figyelni, hogy a huzatok egymástól ne üssenek el nagyon. A mintákat és színeket itt már nyugodtan alkalmazhatjuk, hiszen és igazi, vidéki házban mindenféle alakzattal találkozhatunk. Az egyik legjobb mégis a kocka. Nem a modern, térhatású mintákra kell gondolni, hanem az egyszerű flanel-kockára. Ez a tradicionális minta remekül mutat az asztalokon, terítő formájában, de tökéletes lehet akkor is, ha a kanapét akarjuk borítani vele. A hálószobában is tökéletesen szabad kezet kapunk. Nem baj, ha a szűzi, fehér ágyneműt kedveljük, hiszen tökéletes illik a képbe, de ha éppen egy patchwork takaróhoz lenne kedvünk, azt is egészen nyugodtan teríthetjük a nyoszolyára.

 

Lámpák

 

Aki vidéki stílusban szeretné berendezni a lakását vagy a házát, az felejtse el a plafonhoz, vagy a falhoz simuló lámpatesteket. Sokkal jobb hatást tud elérni a lelógó csillárokkal és a magas állólámpákkal. Itt részesítsük előnyben a kecses vonalakat, vagy a duci, de díszes lámpatesteket. A csillárnál dolgozunk fémmel, fával, vagy ha a szoba bútorzata megengedi, akár aganccsal is feldobhatjuk a világítást. Az állólámpáknál, vagy a bútorra helyezett kis ernyősöknél is annyi csak a lények, hogy illeszkedjenek a környezethez. Figyeljünk arra, hogy ha a lámpáink nagyon előkelőek, például színes porcelán testtel rendelkeznek, akkor a hatás eltolódik egy elszegényedett nemes otthona felé, ami nem igazán szerencsés.

 

Kiegészítők

 

A vidéki stílusú ház nem vadászlak. A kitömött állatok és a falra szerelt állatfejek egyrészt nem illenek ide, másrészt rémisztőek is. A kiegészítőknél inkább a légiességre törekedjünk. A gyertyatartók kecse vonalvezetését remekül hangsúlyozhatjuk sok kisebb vagy nagyobb virágcsokorral is. Bár a feng-shui nem rajong érte, a vidéki stílusban berendezett szobában tökéletesen mutatnak a szárazvirág csokrok, vagy koszorúk is. A fonott vázák vagy dísztárgyak is tökéletes választást jelenthetnek, ám vigyázzunk a mennyiséggel. Ha ugyanis túl sok van belőlük, akkor télikert jelleget kaphat a szoba.

Kapcsolódó cikk:

Japán lakberendezés
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!