szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A világutazó kövi varjúháj

Sulyok Józsefné, 2014. jan. 17.


A kövi varjúhájat úgy ismerjük, mint egy nem túl kényes és könnyen gondozható pozsgást. De, hogy ételeink ízesítéséhez is használhatjuk, az eddig a fantasztikum világába való dolog volt!

A világutazó kövi varjúháj

A kövi varjúháj (Sedum reflexum), mai botanikus nevén Sedum rupestre már régóta őshonos Európában, és az elmúlt századok óta gyakran ültetett növény a fűszerkertekben.

A középkorban mágikus erőt tulajdonítottak neki. Vadon napos, száraz sziklákon vagy homokon fordul elő. Nedves időszakban, leveleiben vizet raktároz. Örökzöld 8-10 méter magasra megnövő, varjúhájfélékhez tartozó évelő, amely talajon kúszó hajtásokat fejleszt. Apró, sárga virágai bogernyőt alkotnak, július-augusztusban nyílnak.

Rokon faja a borsos varjúháj. Nemcsak Európában, hanem Törökországban és Észak-Afrikában is vadon él. Virága és termete hasonlít a kövi varjúhájra. Hosszúkás levelei csípős ízűek, melyet gyógyhatása miatt esznek. Hippokratész is ezt a növény használta gyulladások, felduzzadt testrészek kezelésére, az emberek bedörzsölőként használták reumára. A fehér varjúháj 10-15 m magasra nő, tompa végű, húsos levelei és fehér virágai vannak.

Ez az igénytelen évelő pozsgás, homokos kerti talajon és napos helyen fejlődik szépen, mérete miatt ágyások szegélyére, sziklakertekbe ültessük.

Apró magjait tavasszal vessük el, nyomjuk bele a földbe, de ne takarjuk be. Egyszerűbb tőosztással szaporítani. Zölddugványozással is szaporíthatjuk, vágjunk le egy virágzó ágat és ültessük el homokos talajba, hamar meggyökeresedik. A növényeket 15-20 cm tőtávolságra ültessük és közepesen locsoljuk.

Leveleit és nem virágzó hajtásait egész nyáron gyűjthetjük, melyek szárításra nem alkalmasak, csak fagyasztva tartósíthatjuk. Felaprított levelei savanykás ízűek, enyhén kesernyés aromával. Fűszeres öntetteket, salátákat ízesíthetünk vele, valamint szószok, zöldségek fűszerezésére is használhatjuk. A cseranyagai érelmeszesedés és magas várnyomás ellen hatásosak. Régebben leveleit bőrgyulladásnál használták fájdalomcsillapítóként.

Tipp! Újburgonya varjúhájjal

Az apróra vágott friss leveleket tegyük a zsiradékra, de előtte dinszteljünk meg benne egy fej vöröshagymát, keverjük össze és forgassuk meg benne az újburgonyát. Sózzuk meg és dinszteljük puhává. A varjúháj aromája nem túl erős, ezért bőven használhatunk belőle.

Kapcsolódó cikk:

A varjúhájfélék változatossága - Videóval
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!