szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A virágok színei így hatnak ránk!

Sulyok Józsefné, 2014. okt. 15.


Lassan - az ősz közeledtével - eljön az az idő, hogy nosztalgiával gondolunk a nyári színes virágkavalkádra. Érdemes előre gondolkozunk azon, hogy jövőre milyen virágokat telepítsünk. A színek ugyanis elemi erővel hatnak ránk és jó, ha a nekünk megfelelő virág mellé tesszük le a voksot.

A virágok színei így hatnak ránk!

A kecses virágok és a pasztellszínek, melyek a virágládából, dézsából lecsüngenek, nyugalmas összhatást keltenek. Nem bánjuk, hogy az elnyíló rózsák szirmai a földre hullnak, sőt csodásnak tartjuk. Akkor biztosan a romantikus hangulatot kedvelőkhöz tartozunk, akiknek a virágtenger tetszik leginkább.

A sárga szín felhívja magára a figyelmet, a vörös nélkülözhetetlen a romantikus stílusú balkonon. De azért törekedjük a színharmóniára! A kék, a világos-lila, az orgonaszín, a rózsaszín és a krém fehér együttesen pasztellszínű összhatást keltenek. A sárgát egészen finom színárnyalatban használjuk. Központi színként választhatjuk pl. a ligeti zsálya erős ibolyaszínét vagy a pillangóvirág rózsaszínét. A cipruska ezüstös lombszíne és a varjúhájféle is tökéletesen illik a kevésbé élénk pasztellszínekhez, és a színharmóniát jól kiegészítik. Ezek a szelíd színek csodálatosan hatnak esti gyertyafényben.

Ahogy a színek, úgy a virágformák is kifejtik érzéseinket:

A romantikus érzés alapját a régi rózsafajták dús virágai adják. Ezt a hangulatot a nemesítők ma is próbálják újabb fajokkal létrehozni. Így pl. a telt hatású, romantikus árvácskafajták pompás hangulatot sugallnak tavasszal, míg árnyékos helyeken a gumós begóniák és a telt virágú nebáncsvirágok varázsolnak el bennünket.

A sok elkülöníthető virágokból álló virágzatok sokkal hatásosabbak, mint egy nagyobb méretű virág. Erre jó példa a szarkaláb hosszú fűzére és a hortenzia gömbölyű virága.

A kis virágú fajtákat, amelyek gazdagos és folyamatosan virágzanak, töltő növénynek ültethetjük a többi faj közé, bár magukban ültetve is hatásosak. Különösen elbűvölő a küllőrojt, a bakopa, a begyvirág és az illatos ternye.

A kúszó és ámpolnanövényekkel a dézsakert minden szegletét díszíthetjük virágokkal. Az iszalag fajtái pasztellárnyalatokat biztosítanak ugyanúgy, mint az illatos lednek és a nagyvirágú hajnalka. Az egynyáriként tartott rózsalepel késő nyáron gyönyörködtet megszámlálhatatlan, a fuksziára hasonlító virágaival. A felsorolt fajoknak szükségük van egy stabilan megépített támasztékra, amelyek a kúszó hajtások támasztékra lelnek. Ha ezt megvonjuk a növényektől, akkor a hajtásaik, mint a csüngő termetű növényeknek, hosszan lelógnak. A világos rózsaszín futómuskátli vagy a fuksziák gazdag virágpompája egy virágtartón vagy egy függőkosárban mindig jól érvényesül.

Az illatos virágok rendkívüli hatással vannak szaglásunkra és nem hiányozhatnak a romantikus dézsakertből.

Egész nap illatozó fajok: az illatos muskátlik, illatos ternye, sárgaviola, lednek, levendula, holdviola, rózsák, liliom, csillagjázmin, vaníliavirág, nyári lángvirág és a szakállas szegfű.

Éjszaka illatozó növények: díszdohány, estike, ligetszépe, csodatölcsér, loncok, angyaltrombita.

A pasztellszínek a napsütés utolsó óráiban is visszasugározzák a fényt, ezért ideális virágszínek a teraszra, balkonra, ahol este tartózkodunk.

A színekkel egészen más hatásokat tudnak előidézni:

  • lila visszafogott és nosztalgikus
  • az őszibarack friss és érett
  • a világoskék hűvös, nyugtató
  • a rózsaszín csillapító és visszafogott hatás.

Kapcsolódó cikk:

9 csúnya gombabetegség
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia