szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A vízi növények telepítése

Nagy Mihály, 2010. ápr. 07.


Hogyan, melyik hónapban töltsük meg élettel kerti tavunkat? Milyen növények alkalmasak egy kisebb kerti tó színesebbé tételére? Kísérjük figyelemmel egy most kialakítandó tó születését!

A vízi növények telepítése

Nézzünk meg egy konkrét tó kialakítását, már meglévő alapanyagokból, amely sokszor nem a legideálisabb, de mégis ilyen körülmények között is csodaszép kerti tó alakítható ki minimális befektetéssel.


A vízinövények telepítését márciustól el lehet kezdeni. Nagyon fontos, hogy csak kerti tóból kiszedett vagy kertészeti árudában vásárolt növényt ültessünk a tavunkba, így elkerülhetjük a betegség behurcolást.


Vannak olyan úszó növények, amelyek nem télállóak, ezeket május környékén tudjuk megvásárolni. A vízinövények szaporítását tőosztással vagy oldalsarj leválasztással tudjuk elvégezni.
A teleltetéshez a növényeket egy tejes láda méretű edénybe kell rakni és olyan fagymentes helyen tároljuk, ahol van némi szűrt fény (garázs, pince).

Az előkészületek közben azonban felmerül néhány kérdés:
Létezik-e természetes tisztító hatással bíró növény?
Mennyire lehetnek víz alatt?
Mekkora a vízfelszín és mennyi a maximális vízmélység?
Épített tó vagy barkácsáruházban vásárolt kész műanyag medencéről van szó?


Adott egy cseppnyi tó, amibe túl sok növény nem telepíthető. Az elképzelés szerint a tó környékével lenne kompenzálva a tó kis mérete. Így első lépésként a kertészetben egy kis sás félét és egy mocsári gólyahírt szereztek be a tulajdonosok.


A rendelkezésre álló medence anyagát tekintve műanyag, a közepén kb. 50 cm a vízmélység, a belső kialakítása nem ideális, mert nagyon keskenyek a szintek.
Nem a legelőnyösebb, mert a sarkokban alig áll meg a növény, pedig mosott kavicsokkal van súlyozva. De ez a kihívás valódi kreatív ötleteknek adott teret!

 

Az ilyen kisméretű medencébe is lehet tündérrózsát ültetni. Már csak a színt kell eldönteni.

Javasolt színek és növények
Nymphaea pygmaea,Helvolva - sárga tündérrózsa
Nymphaea pygmaea,Rubra - vörös tündérrózsa

 

Úszó növények:
Pistia stratiotes - Vízi saláta (kékes-zöld levél)
Eichornia crassiodes - Vízi jácint - zöld, húsos, szív alakú levél, ibolyaszínű virágzat.


Az úszó növényekből elég 2-2 db-ot vásárolni kis tavacska esetén.
A tündérrózsánál nagyon fontos, hogy a felsorolt növény valamelyikét válasszuk. Amennyiben nincs felcímkézve, nem garantált a fajta. Ezeknek a növénykéknek 8 cm-es a levelük, 10 cm-től, 50 cm-es vízmélységet igényelnek. Csak szakáruházba érdemes vásárolni, itt garantált a fajta és a minőség. Ezekben az áruházakban árulnak speciális ültető edényt és speciális földet.


Kapcsolódó cikk:
A gyep telepítése


Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Szaktanács
Könyvek
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!