szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

A zavartalan együttélés titka

Sulyok Józsefné, 2013. jún. 27.


Talán fölösleges is hangsúlyozni, hogy a lakásunk dísze a virág. A legjobban, legszebben berendezett lakásból sem hiányozhatnak a szobanövények. Semmi sincs, ami pótolná a virágok szép formáit, színét, kellemes hatását. Mégsem állíthatjuk, hogy egy virágnak a lakás valamennyi részében egyformán jó helye van, s egyaránt dísze lakásunknak.

A zavartalan együttélés titka

Egyetlen cserép virágot se tegyünk úgy helyiségbe, hogy ne gondolnánk át: megfelelnek-e számára a fényviszonyok, a hőmérséklet és a hely. Először is vegyük figyelembe, hogy a szoba, ahová a virágot tesszük, milyen célt szolgál. Mert a berendezés és díszítés közben ezt kell először figyelembe venni. Általában háromféle célt szolgálnak lakószobáink: munka, társalgás és pihenés célját.

A dolgozóhelyiségünk, mint ahogy a nevéből is kitűnik, azért van, hogy valamilyen jellegű munkát kényelmesen, a legmegfelelőbb körülmények között végezhessünk otthon is. Ide soroljuk általában a dolgozószobát, tanuló-sarkot, a konyhát, esetleg a gyerekszobát is. Ezekre a helyiségekre jellemző, hogy célszerűen vannak berendezve, kevés bennük a díszítőelem, a hely gazdaságosan ki van használva, tökéletes a megvilágítása. Kevesebb hely jut a növényeknek. Ha pedig dohányoznak is a dolgozóhelyiségben, nem is érzi jól magát a növény. Megfigyelhető az is, hogy abban a konyhában, ahol gázfűtés van, nagyon lassú a virágok növekedése. Inkább vágott virággal díszítsük ezeket a helyiségeket.

A szórakozás célját szolgáló helyiség tulajdonképpen a lakás reprezentatív helye. Éppen ezért ez a lakásrész szokott a legdíszesebb lenni. S valóban a célnak meg is felel, hogy ezt a szobát csinosítsuk, értékesebb növényekkel díszítsük. Szép a magas, hosszúra nőtt virág, de az már nem, ha az óriásira nőtt pálma vagy philodendron kiszorít bennünket a szobából. Hogy mekkora és milyen növényt helyezzünk el, az függ a szoba nagyságától, fényviszonyaitól, a bútor és kiegészítő tárgyak színétől, fajtájától. Nehéz erre szabályt alkotni. A virágok elrendezése mindig egyéni legyen, hiszen az ad hangulatot, megkülönböztető jelleget lakásunknak. A szűkebb méretű lakásokban kevés lehetőség van arra, hogy a növényt úgy helyezzük el szobánkban, hogy annak külön szerepe legyen. De nem lehetetlen. Vásárláskor kérjük ki a szakember, a virágárus véleményét.

Abban a szobában, ahol pihenni szoktunk – a hálóban – a virágok számát a minimumra csökkentsük. Egészségügyi okok miatt (a növények lélegzése) nem ajánlatos a hálószobában sok növényt tartani. Óvakodjunk az erős illatú kábító hatású virágoktól is. Ezeket még vázában se tartsuk (gyöngyvirág, orgona, liliom) ott ahol alszunk. Az is előfordulhat, hogy némelyik növény allergiás kiütést, viszketegséget okoz érzékeny bőrű embereknek (primula, szobai hárs, liliom, fűfélék).Az egészen kicsi lakásokban nehéz helyet találni a növények részére. Ezért itt leginkább a falon, vagy a bútordarabokon helyezzünk el virágot. A modern lakás ablakát sem lehet ilyen szempontból kihasználni, ehelyett inkább a balkonra kerülnek a virágok.

Viszont azt is el kell mondanunk, hogy a hiányosságokkal ellentétben előnyük is van a mai lakásoknak: sokkal világosabbak, fűtésük állandó és egyenletes, tehát télen nem fagynak el a növények. A nedvességtartalom ugyan kevés, de párologtatókkal ezt is pótolhatjuk. Ezekben a helyiségekben különösen jól érzik magukat a levéldísznövények.

Növényeinket a bútorokon, vagy erre a célra készült polcokon, állványokon, ritkábban a parketten helyezzük el. Ne feledkezzünk meg arról, hogy az asztalon mindig legyen friss virág. Télen is van miből választani, még ha egyetlen szál is kerül a vázánkba. De művirágot semmilyen körülmények között ne tűrjünk meg a lakásban.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!