szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Adjunk koriandert az emésztőrendszernek

Sulyok Józsefné, 2015. nov. 19.


Földközi-tenger vidékéről származó, Elő-Ázsiában őshonos, az ernyősvirágzatúak családjába tartozó egyéves növény. 

Adjunk koriandert az emésztőrendszernek

Régóta használják, világszerte termesztik, Indiában termelik és fogyasztják a legtöbbet. A Biblia és a kb. 3000 éves Ebers-féle papirusztekercsek is megemlítik. A római császárok orvosai által ajánlott étel volt a korianderrel fűszerezett articsóka. Hippokratész is gyógyszerként használta.

Európába a rómaiak terjesztették el. Hazánkban sokfelé termesztik, igénytelen, bőven termő növény.

Gyökere gyengén elágazó, karószerű. Szára akár 1 m magasra is megnő, hengeres, felül elágazó. Levelei szárnyasan összetettek, szeldeltek, égszínkék színűek.

Virágzata összetett ernyő, fehér majd halvány-vörös színű, júniustól júliusig nyílik. Termése ikerkaszat, bordás, gömbölyű, sárgásbarna színű. Belseje üreges, éretten két részre esik szét.

A termést augusztustól szeptemberig gyűjtik.

A hatóanyagot a növény szárított ikerkaszat-termése adja, amely fűszeres, citrom ízű és illatú. A kis átmérőjű magokban több az illóolaj, mint a nagyokban.

Kémiai alkotórészek: cukor, C-vitamin, zsíros olaj, kumarinok, fehérje, illóolaj.

Antibakteriális bélgörcsoldó, étvágyjavító hatása van.

1-2 koriandermag elrágcsálása jó hatással van az emésztésre, székrekedésre. Étvágytalanság esetén fokozza az emésztőnedvek elválasztását csökkenti a bélgázok    által kiváltott puffadást.

Tea is készíthető belőle: 2 teáskanál magot 1,5 dl vízzel leforrázunk, 10-15 percig hagyjuk állni, majd leszűrjük és fogyatható.

Illóolaja külsőleg reuma elleni bedörzsölő-szerek fő alkotóeleme, de önállóan is alkalmazható.

Konyhai felhasználása széleskörű: kenyerek, pástétomok, sütemények, sör, sonkapác, savanyúságok, zöldség és gyümölcssaláták fűszere, de ízesíthetünk vele hal, marha, csirkeételeket is.

Nem csak fűszerezésre, díszítésre is használhatjuk. Fűszerként a konzerviparban is alkalmazzák. Illóolaját az illatszer és az élelmiszeripar is felhasználja. Hozzáadásával parfümök készülnek, likőrök, süteményeket ízesítenek vele.

Várandós kismamáknak nem ajánlott az alkalmazása. Az arra érzékenyeknél allergiás reakciót válthat ki, kiütések jelenhetnek meg a bőrön. 

Kapcsolódó cikk: 5 vízfüggő szépség
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!