szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Adventi bűntudat

Sulyok József, 2012. dec. 05.


Ilyenkor, advent táján - enyhe bűntudattal - mindig eszembe jut e karácsonyi történet, pedig az eset óta már több mint 50 év is eltelt.

Adventi bűntudat

Laci öcsém jött haza hittan foglalkozásról, és örömmel újságolta, hogy másnap délelőtt a vásárosnaményi református templom udvarán lévő „kistemplomban” karácsonyi csomagosztás lesz a hittanos gyerekeknek. Nagy dilemmába kerültem, menjek, ne menjek az öcsémmel ajándékcsomagért, ugyanis én már nem voltam hittanos, no, nem a korom, hanem egy megesett történet miatt:


Hittanfoglalkozásra gyűltünk a templom melletti nagy iskolába, de késett - a Barabásból nemrégen Naményba vezényelt kis növésű, ezért magas keménykalapot viselő - „segédpap”. (A hívek tudni vélték, hogy italozó magatartása miatt helyezték a nagytekintélyű, szigorú Kelemen Péter Tiszteletes Úr mellé).

 

A teremben, a várakozás alatt nagy hangzavar, ugrálás volt, ahogy ez lenni szokott. Én a padon ülve beszélgettem egy társammal, amikor valaki egy száraz, lekváros kenyérdarabbal fejbedobott. Körbenéztem, ki dobhatott meg, s láttam, hogy a terem ajtajában nagy elégedettséggel, hogy eltalált, vigyorgott rám Balogh Jóska osztálytársam. Felkaptam az iskolapadon landoló lekváros kenyérdarabot és visszadobtam.


Ekkor nyílott az ajtó, s belépett a terembe a barabási „kispap” és őt találtam mellbe. Egy pillanatra nagy lett a derültség, majd a csend. A tiszteletes úr odajött hozzám, adott egy nagy pofont, és kizavart a teremből. Soha többet nem mentem vissza, pedig szegény édesanyám szerette volna. De Szeréna nagynéném is mellém állt az ügyben, s nekem adott igazat.


Szóval - ilyen előzmények miatt - nem voltam hittanos, és mégis sorba álltam a karácsonyi ajándékcsomagért, amit két nő osztott. Az egyik sorához odaálltunk, nem kérdezett semmit, megkaptuk a két csomagot. Kimentünk a Csipke étterem mellé, ahol barátunk, Szedlár Sanyi és unokatestvérünk Tiba Jóska várt ránk, akiket katolikusoknak kereszteltek.


Kicsik voltak a mikulás csomagok, egy-két szaloncukor, keksz és dió volt bennük, fenyőággal díszítve. Hogy nekik is legyen ajándékuk, újra sorba álltunk Lacival, de már a másik nőnél. Simán megkaptuk a második adagot is. Azzal mentegettük bűntudatunkat, hogy volt elég kiosztásra váró csomag bőven, így nem vettük el mások elől az ajándékot.

 

Később meg azzal nyugtattam enyhe lelkiismeret furdalásomat (ami máig is tart), hogy öcsémmel mi már 10-12 évesen - igaz, a vásárosnaményi református egyház jóvoltából - gyakoroltuk az ökumenikus, egyetemes szeretetet.
 

Kapcsolódó cikk:

Keserédes karácsony
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia