szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ágyásszegélyek

Scheftsik Tamás, 2012. szept. 10.


Amikor ágyásszegélyben gondolkodunk, elsősorban nem árt eldönteni, hogy mi is lesz a funkciója. Ha ugyanis a gyomok ellen szeretnénk védekezni, vagy fizikai határait akarjuk kijelölni a virágoskertnek, akkor egy kiesebb, kecsesebb és légiesebb megoldással is élhetünk. Ha azonban kutyát vagy más háziállatot akarunk távol tartani a területtől, akkor már nem ilyen egyszerű a helyzet.

Ágyásszegélyek

Az állatok ellen egyetlen ágyásszegély sem nyújt hathatós védelmet, így ha ellenük szeretnénk fellépni, akkor inkább alacsonyabb, és esztétikusabb kerítésekben gondolkodjunk. A kert díszeinek határolására azonban sok lehetőség áll a rendelkezésünkre, úgyhogy válogassunk csak bátran.

 

Könnyű

 

A legegyszerűbb megoldás, ha ágyásszegély gyanánt egy kisebb kerítésszerűséget helyezünk ki. Attól függően, hogy mi a funkciója, ez lehet tömör, illetve szellősen lukacsos is. A tömör felület elsődlegesen a gyomok bejutását hivatott megakadályozni, csak a másodsorban fektet hangsúlyt az szépségra. Tökéletes megoldás lehet egy hullámpala is, amelyet kissé mélyebben a földbe ásunk, bár tény és való, hogy nem ez a legesztétikusabb megoldás. A második lehetőségnél azonban szinte kizárólag a megjelenés játszik szerepet. Határoló funkcióval ugyan valóban rendelkezik egy apróbb kis kerítés, de tényleges „védelmet” nem nyújt. A gyomok akadálytalanul átjutnak rajta, ám valóban nagyon impozáns a látványa.

 

Kellemes és hasznos

 

Ha a kellemeset szeretnénk ötvözni a hasznossal, akkor jönnek szóba a drágább megoldások. Ilyenek a sok helyen kapható fa cölöpök. Ezekből jó néhány darabra lesz szükségünk, ám tartósságuk és védelmük jó. Mindenképpen olyan határolót válasszunk, amit lekezeltek, ellenkező esetben a föld és a víz egyvelege gyorsan tönkre fogja tenni a munkánkat. Ezt a verziót is a földbe kell ásni, így tudja kifejteni a legjobban a feladatát. Ehhez azonban mindenekelőtt tervezzünk. Papíron rajzolva gondoljuk végig, hogy milyen alakú ágyást szeretnénk, és hogy ahhoz mennyi cölöpre lesz szükségünk (tipp: mindig hagyjunk rá az anyagra, hiszen balesetek lehetnek, eltörhet egy-egy cölöp, vagy el is számolhatjuk magunkat.

 

Nagyon bosszantó tud lenni, amikor azért kell visszamenni a boltba, hogy 2-3 darabot vegyünk kiegészítésképpen). Ha ezzel megvagyunk, akkor jelöljük ki a formát, és ássuk ki a földet. A cölöpök behelyezésénél fontos, hogy jól illeszkedjenek egymáshoz, és hogy a tetejük is szintben legyen. Ez nem csupán esztétikai kérdés, bár ez a része sem elhanyagolható, hanem azért is fontos, mert így tartósabb lesz a szegélyünk. Ha a fák a földben vannak és a sor is szintbe került, akkor nyomkodjuk le a földet. Bár ez a művelet nem éppen pihentető, de áldozzunk rá időt, mert ha nem jó a tömörítés, akkor könnyebben rothadnak a darabok, ráadásul néhány nap múlva akár ki is dőlhetnek.

 

Amikor az esztétikum az úr

 

Ha nem bízunk a fában, vagy egyszerűen nem ezt az anyagot szeretnénk használni, akkor választhatjuk a köveket is. Egy járólapokból kialakított járda ugyanúgy funkcionálhat szegély gyanánt, mint egy kis kerítés. Az egyik legszebb, amikor nagyobb kavicsokat fém háló fog össze, és valamilyen geometriai formára hajlítják. Ezek remekül mutatnak az örökzöldek előtt, de a színes virág-kavalkád is természetesebb határolóhoz juthat. A gond vele csupán annyi, hogy nem érdemes leásni a földbe, így az alul terjedő gyomok ellen nem tudja megvédeni a lekerekített területet.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia