szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ahol II. Erzsébet feltöltődik

Sulyok Timea, 2013. aug. 02.


Az ezer éven át épített kastély ma is csodálatra méltó és II. Erzsébet, ha csak teheti, a windsori kastélyban tartózkodik, amely a legnagyobb ma is lakott kastély a világon.

Ahol II. Erzsébet feltöltődik

Érzelmi kötelék is köti Windsorhoz, hisz szinte teljes gyermekkorát itt töltötte testvérével, Margit hercegnővel. Az impozáns épületegyüttes 45.000 négyzetméteren fekszik Berkshire megyében.

Ott jártunkkor II. Erzsébet Windsorban tartózkodott, s előző nap egy szerencsés csoport tagjai lencsevégre is kapták azt a pillanatot, amikor kutyáival játszott a királynő. Nekünk sajnos nem sikerült, pedig ez az egyetlen hely, ahonnan turistáknak esélye lehet élőben is látni korunk egyik legnépszerűbb királyi sarjait.

A kastély együttes közepén helyezkedik el a körtorony, amelynek tövében csodálatos kis park található. Hangulatos kis pihenőhely, amely gondolom a látogatók távozása után a királyi család rendelkezésére áll.

A Szent György-kápolna a kastély szomszédságában található és nincs elzárva a látogatóktól, hisz ott jártunkkor is érkeztek Windsor város lakói az anglikán misére. Itt található a híres-hírhedt VIII. Henrik és harmadik feleségének Jane Seymournak a sírja és II. Erzsébet minden közeli hozzátartozója (édesapja V. György, édesanyja, testvére) is itt le eltemetve.

Ez az épület ad otthon II. Erzsébet bennfentes windsori személyzetének. Itt lakik például a főszakács és a komornyik is. A legközelebbi alkalmazottak évi 100.000 font körüli fizetést kapnak és szigorú titoktartási kötelezettség terheli őket.

Windsor városa Londontól 34 km-re a Temze bal partján helyezkedik el, az elit középiskolájáról híres Eton-nal pontosan szemben, 12500 fő lakja. A szép kisváros, tele van virágokkal, aranyos üzletekkel és remek kávézókkal. Jellemző, hogy nem önti el a várost a sok királyi családra elékeztető roppant nélkülözhetetlen ajándéktárgy, a lakók próbálják az egyensúlyt megőrizni.

Tudja, hogy mi a különbség az anglikán mise és a katolikus misézés között?  Leegyszerűsítve a teológus tudósok az mondják, hogy az anglikán egyház a formai dolgok tekintetében megőrizte a középkort, míg a katolikus liturgia változtatásra került a tridenti zsinat alkalmával.

Tudja, hogy mi II. Erzsébet titkos jele, ha meg akar valakitől szabadulni? A táskáját egyik kezéből a másikba teszi, ilyenkor az őt figyelők azonnal odalépnek és a megunt társalgót továbbterelik egy másik beszélgetőpartnerhez. De nagy a baj, ha Erzsébet leteszi a táskáját a földre, ez esetben a királynőt azonnal elviszik a helyszínről, udvariasság ide vagy oda.

Kapcsolódó cikk:

Döbbenet, itt állt meg a láva! Kisfilmmel

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!