szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ahol szoba a fürdőszoba

Sulyok Timea, 2008. jún. 01.


Forrás: Építinfo

Ahol felfrissülni, regenerálódni, szépítkezni szeretnénk, annak a helynek szépnek, barátságosnak és kellemesnek kell lennie. Vajon mennyire törekszünk arra, hogy a fürdőszobánk otthont teremtsen mindennek a feladatnak? Lehet úgy ellazulni egy kádban, hogy a felmosó vödör és a tisztítóeszközök látványával szembesülünk a gyertyák és virágszirmok között? A rossz megvilágítástól még a szemünket sem tudjuk megfelelően kiemelni a szemceruzával, nemhogy az alapozót egyenletesen elkenni.

 

Kevés embernek adatik meg akkora fürdőszoba, hogy kényelmesen mindennek helyet találjon és még egy fésülködőasztal is elférjen benne. Sajnos a legtöbb lakásból hiányzik a háztartási helyiség, ahol akár még a mosógép is helyt kaphat a tisztító eszközökön és a porszívón, vasalódeszkán kívül. Ezeket az eszközöket hely szűkében akár az előszobánkban egy zárt szekrényben is eltárolhatjuk. 

Egy jól megtervezett fürdőszoba a hagyományos értelemben elsősorban a reggeli-esti a tisztálkodás színtere, másodsorban pedig a hálószobához kötődő regenerálódást, felüdülést szolgáló intim zóna. Ezt az intimitást fokozhatjuk azzal a napjainkban egyre divatosabbá váló megoldással, amely a fürdőt beviszi a hálószoba terébe. A fürdőszoba hagyományos tisztálkodó szerepét kiterjeszthetjük az extra berendezésekkel, kiegészítőkkel, díszítésekkel. A fürdőszoba szobává válása élvezeti, szórakoztató, sőt rituális lehetőségeket is hordozhat magában.


Merjünk bátrak lenni a fürdőszoba kialakításakor

A családi ház a belsőépítészeti tervezése alkalmával a fürdőszobák alapterületére különös gondot kell fordítani, mivel általában ez nem elsődleges szempont, előfordul, hogy csak később szembesülünk vele, hogy minden téren kicsinek bizonyul. Ha készen vásárolunk lakást, kevésbé van lehetőségünk a fürdőszobánk méretén változtatni, viszont akkor sem kell lemondanunk az elképzeléseinkről. Ha viszont felújításra kerül a sor, vagy esetleg átépítésen gondolkodunk, lehetünk bátrabbak és tervezhetünk méretes fürdőszobát is. Miért ne élvezhetnénk a fürdőzést egy hangulatos, otthonos térben halk zene mellett, mintha egy luxus lakosztályban lennénk? Nem feltétlenül szükséges faltól -falig, az aljzattól a mennyezetig érő csempeburkolattal ellátni ezt a helyiséget, választhatunk burkolatnak melegebb hatású anyagot is, de festhetjük, vagy tapétázhatjuk is a falakat.

Ha szeretünk szaunázni, akkor ebben a térben infraszaunát is elhelyezhetünk. Oldhatjuk növények elhelyezésével a helyiség ridegségét. Ne féljünk a merész megoldásoktól! Bátran fessük színesre a falakat, de alkalmazhatunk különféle építészeti elemeket, oszlopokat, gipszstukkókat is. Drapériákkal, szőnyegekkel igazi hangulatos szobává varázsolhatjuk ezt a teret. Az ablak nagyon fontos része a fürdőszoba berendezésének ezért nagyon körültekintően kell megterveznünk, mert a fürdőszobában nagyobb intimitásra van szükség, mint amit egy hagyományos ablak kínál. A függöny használata is számításba jöhet, mely nagyobb mozgásteret ad a színeknek, minták és anyagok tekintetében.

A világítást gyakran elhanyagoljuk a fürdőszobában, pedig a megfelelően kiválasztott világítótest sokat segít a tökéletes hatás elérésében. Nagyobb belmagasság esetén akár csillárral is díszíthetjük fürdőnket, a tükrök fölött vagy mellett kétoldalt a csillár stílusát követve falikarokat helyezhetünk el. A többféle világítás megoldás ötvözeteként különböző fényerősségű megvilágítást érhetünk el, így a fürdőszoba hangulatfényekkel alkalmas lehet csendes pihenésre, meditációra is.


A fürdőszoba bútorzatának megfelelő kiválasztásával is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy inkább válik nevezhetővé szobának ezen intim terület, amely a jól megtervezett formavilágával szervesen kapcsolódhat a lakás többi részéhez.

A burkolatok és szaniterek kiválasztásakor a funkcionalitáson túl az esztétikumnak is fontos szerep kell hogy jusson.

A tökéletes harmóniát és a természetes nyugalom érzését élhetjük át fürdőszobánkban, ha gondosan válogatjuk össze az anyagokat. Egyedi bútordarabok tervezése esetén ügyeljünk arra, hogy tökéletesen harmonizáljon a lakás többi részében kialakított stílushoz. Gyakori a tömörfa bútorok fürdőszobába való elhelyezésétől való félelem, miszerint a nedves környezetben hajlamosak a vetemedésre, ám a mai felületkezelési eljárásokkal ezek a problémák már kiküszöbölhetőek és a látvány tekintetében egy tömörfa bútornak nincs párja. Természetesen, ha a nagyobb mennyiségű víz kerülhet időnként a padlóra, akkor praktikus a szekrényeket lábakra állítani, így kisebb felület érintkezik a vízzel.

Ahhoz, hogy a fürdőszobánk egy meghitt, megnyugtató zug legyen, a fürdőszoba tervezésekor különösen fontos, hogy lehetőleg egy stílusban gondolkodjunk, és a szaniterek, csaptelepek és egyéb kiegészítők is összhangban legyenek. Kiegészítőkkel teljes a fürdőszobában kialakított stílus, ezért válogassuk meg őket figyelmesen, így biztosak lehetünk benne, hogy egységes hatást érhetünk el.

Egy ilyen fürdőszobában, nem csak a testünket tisztíthatjuk meg, hanem ideális helyt adhat egy könnyű kis ellazulásnak, mely a lelkünk felüdülését is szolgálhatja a nap bármely szakában. 

 
Hozzászólások (1)Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia