szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Aki allergiás az így kertészkedjen!

Sulyok Józsefné, 2015. ápr. 10.


A pollenallergiásoknak sem kell lemondaniuk a tavaszi kerti munkákról, de nem árt, ha ügyelnek arra, hogy mikor végezzék a munkálatokat és mit ültessenek.

Aki allergiás az így kertészkedjen!

A pollenallergia által okozott szénanátha – az allergén növény pollenszórásának idején – jelentősen megnehezíti az allergiások életét. Aki ezzel a problémával küzd, időben felkészülten várja a szezont, ismeri a tüneteket okozó növényt és virágzásának idejét. Az első pollenek megjelenésekor célszerű a gyógyszeres kezelést időben megkezdeni. Ehhez nem elég a pollennaptárt ismerni, mert az időjárási változások hatására a növények pollenszórása előbbre vagy későbbre is eltolódhat.

A szabadtéri munkálatokat jó, ha nem az allergén növény virágzásának csúcsidőszakára időzítjük. De az is lényeges, hogy hol és milyen környezetben végezzük a kertészkedést. A növények eltérő allergénekkel rendelkeznek. A legismertebb allergén a parlagfű, de sok más növény is okozhat hasonló panaszokat. A szakemberek olyan növények ültetését javasolja a pollenallergiás betegeknek, melynek alacsonyabb a pollenkibocsátása, mert amelyeknek magas a kibocsátása, jelentősen fokozzák az allergiás tüneteket.

A szépen gondozott kert sok időt és munkát igényel. Az allergiások a kertészkedést lehetőleg ne a kora reggeli órákban kezdjék, mert a pollenszám reggel 5 és de. 10 óra között a legmagasabb. Az időjárás is fontos szempont a munkálatok végzésében. Száraz, szeles, napos időben a pollenkoncentráció magasabb, míg a felhős, szélcsendes időben alacsonyabb.
Fűnyírás közben viseljünk védőszemüveget vagy pollenmaszkot, kertészkedés közben pedig kesztyűt. A manapság közkedvelt talajtakaró, a mulcs penészgomba-allergiások számára nem jó választás, mivel a nedves környezetben a gombák könnyen megjelenhetnek. Ezért ősszel ügyeljünk az avar eltakarításáról is.

Gondos gyomtalanítással számos allergén levegőbe jutását akadályozhatjuk meg. A munka befejezésével a kerti öltözéket, amelyben dolgoztunk, hagyjuk kint a szabadban, így csökkenthetjük a bejutó pollenek mennyiségét. Kertészkedés után pedig alaposan zuhanyozzunk le, szabaduljunk meg a bőrünkre és a hajunkra tapadt pollenektől.

Kapcsolódó cikk: Sikeres növénytermesztés az üvegházban!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia