szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Aktuális növényvédelmi teendők

Szépzöld, 2017. máj. 05.


Az alma és a körtevarasodás áttelelő spórái (az aszkospórák) is szóródnak, fertőznek. Az érzékeny fajtáknál ugyanúgy el kell indítani a kezeléseket, mint ahogy a lisztharmat esetében.

Aktuális növényvédelmi teendők

A lisztharmat elleni felszívódó gombaölők közül jó néhányat varasodás ellen is engedélyezték: pl. Domark 10 EC, Score 250 EC, Difcor 250 EC, Difo 25 EC, Systhane Duplo és a Topas 100 EC. Tehát ezekkel kettős hatást érhetnek el, az egymást követően, 2-4 alkalommal ismételt permetezésekkel, az ún. szisztemikus blokkal. (De azért érdemes tájékozódni a szakembereknél, a növényvédős gazdaboltosoknál, mert van amelyik inkább lisztharmatra illetve varasodásra ajánlott!)
A varasodás ellen még mindig kiváló a réz hatóanyag (pl. Champion)és a szintén kontakt mankoceb (pl. Manfil 75 WG). Rézpótlónak is hívják, nem perzsel, ellentétben a rézzel. Erre főleg a körtéknél illetve viaszosodásig, az almafajtáknál is figyelni kell. A mankocebet sok gombaölőben megtalálhatják pl. Indofil vagy Manfil 75 WG, Dithane M 45 és DG Neo-Tec, Manzate 75 DF, Manco 80 WP stb. Többször szóltunk már a felszívódó készítményekkel szemben kialakuló rezisztenciáról. Ezt megakadályozhatjuk, ha időnként kontakt szerekre váltunk, illetve ha ezeket bekeverjük a felszívódók mellé. Ez érvényes a lisztharmatnál illetve a varasodásnál alkalmazott permetlevek összeállításánál is.

A csonthéjasokról sem feledkezhetünk el! Nehéz is lenne. Szomorúan láthatjuk a moníliás ágvégeket a meggyen és a kajszin, a száradó virágok és a lekonyuló csúcslevelek is a betegség tüneteit mutatják. A legfrissebb levélkéket is torzítja, tehát még mindig fertőz a tafrina. De megérkeztek a levélbetegségek is. Már a gyümölcsön látható a csonthéjasok levéllyukacsosodásnak hívott gomba „pöttyeit”.

Terjedése teljes lombhullással is járhat. Míg most az előző két gombánál a metszőollóé lehet a főszerep, ennél a kórokozónál újra és újra elő kell venni a permetezőt. Egyes réz, kén (reggeli vagy esti kijuttatással) és a mankoceb hatóanyagú szerek mellett a Topas 100 EC, a Signum WG és a Miltox Speciál Extra WP is engedélyezett pl. cseresznyében, meggyben és őszibarackban.

A földiepenél is az ilyen szintű gombás levélfertőzésnél védekezni kell. A felszívódó Signum WG és Topas 100 EC mellett kéntartalmú gombaölők is engedélyezettek, egyben a lisztharmatára is.

A szélsőséges időjárás nehezíti a növények tápanyagfelvételét. A birs sárguló levele látható egy egészséges, zöld levél mellett. Lombtrágyákkal, a stressztűrő képességet növelő ún. biostimulátorokkal segíthetjük a növényeinket. Ilyen pl. a mikroelemek mellett hormonokat, vitaminokat és algát is tartalmazó Wuxal Ascofol, és még hosszan sorolhatnám a hasonló termékeket.

Cikket írta: Zsigó György

Kapcsolódó cikk: Gondozott pázsit nélkül nincs szép kert!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia