szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ál kandallók a megtévesztés mesterei

Scheftsik Tamás, 2014. márc. 18.


Ahhoz, hogy igazán mutatós tűzhelyünk lehessen, nem kell feltétlenül a tűzzel is összefüggésbe hoznunk a kandallónkat. Illetve csak egészen kis mértékben. Azok számára is van megoldás, akik a tüzet ugyan szeretik, ám az száraz fával, és a kormozással, tisztítással való vacakolást már jóval kevésbé. Lássuk, milyen lehetőségeink vannak, ha kandallót szeretnénk, de egyedi elképzelések alapján

Ál kandallók a megtévesztés mesterei

Gyertyákkal

 

A kandalló helyének kialakítása ebben az esetben elkerülhetetlen. Ezt a munkát szinte csak akkor tudjuk kiküszöbölni, ha már előre legyártott „ál kandallót” veszünk, vagy pedig beérjük azokkal a lehetőségekkel, amiket a piacon is lehet kapni, és egy lobogó anyagdarab helyettesíti bennük a tüzet. Az előbbi nagyon költséges, az utóbbi pedig lehangoló megoldás, így ha szeretnénk egy kandallót – még akkor is, ha az csak imitált, akkor készítsük el a helyét. Ehhez fából adjunk meg egy keretet, gipszkartonnal töltsük ki, fessük és csempézzük, és már meg is van. Hogy mi kerüljön a tűztérbe? Hogy nagyon romantikus megoldással élhessünk, tegyünk be egy fém tálcát, és arra kerüljenek vastagabb gyertyák. Fontos, hogy az ál kandallónk belsejéhez ne érhessenek el a lángok, illetve hogy a teteje szellőzni tudjon. Ezt a részt le is lehet fedni, de csak rácsokkal, és akkor nem lesz gond. Ha szeretnénk, az összhatást még feldobhatjuk azzal, ha a kandallónk tűztere köré egy szép, stílusos képkeretet teszünk.

Egyedi

Ha nem tetszenek a gyertyák, mert a tűz nem az a dolog, amit a nappaliban szeretnénk látni, akkor használhatunk akár egyszerű villanykörtéket, illetve karácsonyfa izzót is. Ez viszont csak abban az esetben igaz, ha semmilyen formában nem próbáljuk elhitetni, hogy a tűztérben égő fa van. Ha ezt szeretnénk, akkor válasszunk más megoldást, mert a lámpával imitált tűz finoman szólva is suta látványt eredményez. Ellenben ha nem csinálunk titkot a világítás mikéntjéből, akkor egy alternatív fényforrásra tettünk szert, ami kiegészül a kandalló látványával, ráadásul valóban egyedi megoldással gazdagodtunk.

Gázzal, villannyal

A tűz nem csak a fából, vagy a gyertyából csalogatható elő. Ha szeretnénk a kandalló romantikus hangulatát, de a vele való munkáról lemondanánk, akkor szerezzünk be gáz, vagy villany üzemű megoldásokat. Ezeket ma már nem nehéz beépíteni, és a fűtőértékük is meglepően magas. Az áruk sem olyan alacsony, de nem is annyira megterhelő, mint egy eredeti kivitelű kandalló. A gázos esetében plusz munkát jelent a csövezés, míg a villannyal üzemelő kandallóhoz nem is kell más, csak egy dugalj. A látványra itt is rá lehet erősíteni a megépített kandalló kerettel, ám ezek a szerkezetek magukban is mutatósak, igaz ebben az esetben a hangulatuk valamelyest elmarad az eredetitől. És még egy hátrányuk van: ezekben a kandallókban is élvezhetjük a tűz látványát, és az általa adott meleget, de a fa ropogása biztosan nem lesz hallható.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia