szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Álljunk neki! - Egyedi, kézzel készült előszobafalak

Scheftsik Tamás, 2013. ápr. 03.


Amikor az ember belép egy lakásba, rendszerint az első bútor, amit észrevesz, az az előszobafal. Éppen ezért nem mindegy, hogy az hogyan is fest. Sajnos azonban ezek a darabok sokszor igencsak horror összegeket emésztenek fel, már persze akkor, ha egy kicsit is divatosabbat, egyedit szeretnénk. Ha erre nincsen keretünk, akkor sem kell csüggedni, hiszen mint olyan sok minden, ez is elkészíthető otthon. Az ára így jóval alacsonyabb, mintha boltban vesszük meg az adott darabokat.

Álljunk neki! - Egyedi, kézzel készült előszobafalak

Egyszerűen, közvetlenül a falra

 

A legegyszerűbb megoldás, ha szeretnénk egy előszobafalat készíteni, de se pénzünk, sem pedig időnk nincsen rá, ha beszerzünk tükörcsempéket, és néhány akasztót. A csempéket mindenképpen meg kell venni, az akasztók azonban tökéletesek lesznek egy már nem használt kalaptartóról, vagy bármiről, amit találunk, az sem fontos, hogy ugyanolyanok legyenek, sőt, még jobb is, ha változatosak. Még ennél is egyszerűbb, ha szerzünk vastagabb faágakat, amiket kisebb darabokra vágunk. A tükörcsempét ragasszuk fel a falra olyan elrendezésben, amilyenben csak szeretnénk – persze azt tartsuk szem előtt, hogy lássuk magunkat benne rendesen. Az akasztókat pedig kellemes összevisszaságban csavarozzuk fel a falra úgy, hogy a kabátok, sálak, kalapok kényelmesen elférhessenek. Ha a faágas verzió mellett döntöttünk, akkor fúrhatunk lukakat a falba, amibe beleilleszthetjük a darabokat. A rögzítéshez használhatunk ragasztót, de ha elég mély a luk, akkor erre sem lesz szükségünk.


Akkor is nagyon szépen mutat az előszobafal, ha az akasztók is alternatív anyagokból készülnek. Erre tökéletes lehet a régi, fém étkészlet, egészen pontosan az abból kiszedett kanalak. Ezeket szidolozzuk ki, és hajlítsuk meg úgy, hogy akasztót formáljanak. A kanalak felét fúrjuk ki, és rögzítsük a falon. Biztosan nagyon egyedi hangulata, és megjelenése lesz.

 

Raklap

 

Egy másik, nagyon egyszerű megoldás, ha szerzünk egy jó állapotú raklapot. Ezt szépen le kell csiszolni, és festeni, olyan árnyalatokkal, amilyenekkel csak szeretnénk. Jöhetnek rá az akasztók, és gyakorlatilag készen is vagyunk. A falon való rögzítését ne csak két pontban tegyük meg, mert ennek a szerkezetnek önsúlya is van, és nem is kicsi, így könnyen kiszakadhat a falból. Arra is érdemes előre gondolni, hogy a mögötte lévő felületet takarítani lehessen. Éppen ezért a rögzítését úgy oldjuk meg, hogy fel lehessen akasztani, és ha kell, akkor egyszerűen, egy mozdulattal le lehessen venni.

 

Vas

 

Ez elsőre egy kicsit furán hangozhat, de nagyon szépen mutat. Az alapanyag beszerzése nem olyan egyszerű, de ha az ember ellátogat egy vastelepre, akkor talál. Ugyanis szükségünk lesz egy szép, cirádás kovácsoltvas kerítéselemre. Természetesen nem baj, ha egy kicsit rozsdás, vagy koszos. Alaposan tisztítsuk meg, és lehetőleg a rozsdás részeket is távolítsuk le. Fémfestékkel kenjük olyan színűre, amilyenre szeretnénk. A fekete nagyon elegáns, de a fehér is szépen mutat. A színes elképzelések is működhetnek, de azt tartsuk szem előtt, hogy egy ilyen kerítésdarab alapvetően elég elegáns megjelenésű, így nem minden áll jól rajta. A cirádák nem csak azért fontosak, mert szépek, hanem mert ezek akasztó gyanánt is funkcionálnak. Ezután tegyünk a falba akasztókat (itt is érdemes több darabbal dolgozni, hogy nehogy kiszakadjon az elkészült mű), és helyezzük rájuk a kovácsoltvas előszobafalunkat.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia