szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Almaecet: a legjobb barátod, ha tartós fogyásra vágysz

Orbán Krisztina, 2014. okt. 31.


Az almaecet bámulatos gyógyhatásokkal rendelkezik: gyulladáscsökkentő, immunizáló, lúgosító, vitalizáló, antibakteriális, bőrtisztító, sőt még hangulatjavító hatása is ismeretes. Ezúttal azt vizsgáljuk meg, hogy miért és hogyan számíthatunk rá akkor, ha fogyni kívánunk.

Almaecet: a legjobb barátod, ha tartós fogyásra vágysz

Először is fontos tudnunk, hogy nem minden almaecet egyforma. Ami talán a legkevesebb háztartásban található meg, s aminek ugyanakkor egyetlen háztartásból sem szabadna hiányoznia, az a bioalmából készített, hőkezelés nélküli, természetes almaecet. Ebben ugyanis a kiemelkedő mennyiségű B-vitamin, valamint a szervezetünk által teljes egészében hasznosítható formában tartalmazott kálium mellett olyan ásványi anyagok és vegyületek (magnézium, kalcium, foszfor, béta-karotin, stb.) sora található meg, amelyek hatékonyan hozzájárulnak szöveteink egészséges szerkezetének megtartásához, valamint számos betegség kialakulásának késleltetéséhez, a szív- és érrendszeri problémáktól a korai szenilitásig.

Az almaecet testtömeg-csökkentésben tapasztalt eredményességét elsősorban étvágycsökkentő, emésztéskönnyítő, valamint vércukorszint-szabályozó hatásának köszönhetjük.

Az almaecet fokozza a teltségérzetet

A nassolás egészségünkre nézve akkor is káros hatásokkal jár, ha épp nem fogyókúrázunk. Az almaecet a teltségérzet növelése által felülmúlhatatlan segítséget nyújt abban, hogy étvágyunkat kordában tudjuk tartani. E tekintetben kiváló eredményt érhetünk el úgy is, ha az almaecetet egy pohár vízbe keverve isszuk meg, ám ha mézzel együtt – például teába keverve – fogyasztjuk el, hatása még erősebbé válhat. Ezt ebéd, illetve vacsora előtt célszerű megtennünk, ez esetben ugyanis kisebb adagot fogyasztunk majd az ételből, valamint a desszert utáni vágyunk is leküzdhetővé válik.

Az almaecet megkönnyíti az emésztést

Az almaecet kálium- és pektintartalma révén jelentősen hozzájárul a gyomor-bél traktus működésének szabályozásához. A gyakori székrekedéssel küszködőknek 1-2 evőkanálnyi almaecetet egy kevés langyos vízbe keverve érdemes elfogyasztaniuk étkezés előtt 20 perccel, ez ugyanis hamarosan megszünteti panaszaikat. E kúra egyébiránt mindannyiunknak hasznára válhat, hiszen hosszabb időn át tartó alkalmazás esetén az almaecet teljes bélrendszerünket megtisztítja és megvédi a kártékony baktériumoktól, és jelentősen hozzájárul szervezetünk méregtelenedéséhez. Az emésztőrendszer felső részeiben kialakuló problémák, például a gyomorégés elkerülésének érdekében az almaecetet hígítatlanul érdemes fogyasztanunk: étkezés előtt egy kis kortyot egy percen át a szájban tartunk, majd lenyeljük.

Az almaecet szabályozza a vércukorszintet

Bármilyen fogyókúrát válasszunk is, a stabil vércukorszint az eredményesség elengedhetetlen feltétele. Ennek oka az, hogy a vércukorszint ingadozása esetén szervezetünk egyre többet kényszerül termelni a vércukrot zsírrá alakító inzulinból, ami természetesen korántsem a fogyást szolgálja. Az almaecet vércukorszint-szabályozó hatása révén tehát mind a testtömeg-vesztéshez, mind az elért tömeg megtartásához jelentős mértékben képes hozzájárulni.

Tartós fogyás almaecettel

A tartós, kiegyensúlyozott fogyás érdekében naponta háromszor – reggel éhgyomorra, ebéd előtt, illetve vacsora, vagy lefekvés előtt – kortyoljunk el 1-2 evőkanálnyi almaecetet egy pohár langyos vízbe keverve. Az almaecet ily módon az anyagcsere felgyorsítása, az emésztőrendszer zavarainak megszüntetése, illetve szervezetünk méregürítési folyamatainak elősegítése által jelentős mértékben hozzájárul a biztonságos és hosszú távú fogyás feltételeinek biztosításához.

Kapcsolódó cikk: 9 szépségtipp almaecettel
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!