szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Alternatívan két (vagy egy) keréken

Scheftsik Tamás, 2014. márc. 19.


Aki azt gondolja, hogy a legkörnyezetbarátabb közlekedési mód a gyaloglás és a bicikli, az nem is jár távol az igazságtól. Azt azonban mindenképpen le kell szögezni, hogy az is igaz, hogy ezek a tevékenységek bizony fárasztóak.

Alternatívan két (vagy egy) keréken
Kép:www.eljunkjol.hu

Bár valóban átmozgatják a tagjainkat, jót tesznek a szívnek és a keringésnek, és hosszabb életünk is lehet a segítségünkkel, sajnos egy 40-50 kilométeres túra finoman szólva is megterhelő lehet.

Ilyenkor az ember autóba ül, és bár tudja, hogy szennyezi a környezetet, nem tehet mást, azzal megy. Vagy választja a motort, hiszen mégiscsak kevesebbet fogyaszt, de hát az is benzinnel megy, tehát a szennyezés adott. De mi van akkor, ha maradunk két keréken, és a környezetet is szem előtt akarjuk tartani?

Elektromos kerékpár

Aki látott már Babettát, az pontosan el tudja képzelni, hogy hogyan is fest egy ilyen járgány. A használhatósága is nagyjából ugyan az, mint az elődé. Tökéletes megoldás abban az esetben, ha bevásárolni megyünk, de a cekkerek cipeléséhez nem fűlik a fogunk. Ilyenkor csak bepakolunk a csomagtartóba, kicsit pedálozunk, majd élvezzük az akkumulátor adta energia előnyeit. Igaz, túl sokáig nem suhanhatunk így, és a nagyobb emelkedők sem kedveznek a motornak, de ilyenkor a pedállal mellédolgozunk, és megoldódott a gond.

Robogó

Természetesen az elektromos forradalom elérte a robogókat is. Ez a szerkezet abban különbözik az előzőtől, hogy nincsen rajta pedál, így a megjelenése kevésbé komikus. Teljesítményben azt a szintet tökéletesen hozza, amit egy robogótól elvárhatunk. Természetesen nem fogja kibírni a Budapest – Sopron távot, de talán nem is ez a feladata. A töltése – ez igaz az elektromos kerékpárra is – egyszerűen konnektorról megoldható, bár gyorsnak nem lehet nevezni. De ez nem is olyan nagy gond, hiszen egy napi rohangálást elbír, így este nyugodtan, kapkodás nélkül lehet tölteni az akkumulátorokat.

Akinek pedig a robogó egy kicsit kicsinek tűnik, az válogathat a nagyobb, izmosabb gépek között is, amik megjelenése sokszor igencsak elképesztő, a szó legjobb értelmében!

Biodízel? Nitrogén? Hidrogén?

Mivel a robogók önsúlya kicsi, és az átalakításuk elektromos géppé igen egyszerű, így az autóknál megjelenő alternatív üzemanyagok nem jellemzőek. Bár tény, hogy ezekkel is működtethetnénk a kétkerekűnket, de valószínűleg többe kerülne a leves, mint a hús, és komoly veszteséggel zárnánk az átépítési folyamatot.

Két keréken, másképpen

Az elektromos roller is megjelent már hazánkban, ami az iskolás fiataloknak jó hír lehet, de komoly közlekedést nem igazán lehet kapcsolni hozzá. Egy másik eszköz is népszerű, bár főleg a turisták körében. A suhanó kétkerekű olyan, mint egy félbevágott gokart, aminek csak a két egymás melletti kereke maradt meg. Hogy akkor miért nem esünk orra? Mert olyan érzékelőkkel van felszerelve, mely egyenesben tartja a gépet, és az irányítókar még a kapaszkodás lehetőségét is megadja

Ugyanilyen stabilizáló rendszerrel rendelkezik az elektromos monocikli. Vagyis dehogy, elektromos monomotor. Bár a név nem igazán fontos, a lényeg, hogy nem csak két, hanem egy keréken is közlekedhetünk, biztonságosan, még akkor is, ha nincs meg bennünk egy egyensúlyozó művész tehetsége. A kiegyenlítő rendszereknek hála az az egy kerék nem izeg – mozog, hanem úgy halad, és úgy dől, ahogyan mi szeretnénk. Hogy egy kicsit hasonlít a bohócok monocikliére? Lehet, de ha ennek a nyergében hasítunk, akkor az első reakció biztosan nem nevetés, hanem leesett állak, és csodálkozó tekintetek lesznek.

Kapcsolódó cikk:

10 tipp a nyugalmas utazáshoz
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia