szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Alvás a magasban: ágyak gyerekeknek

Szépzöld, 2009. nov. 09.


A gyermekünk növekedésével helyigényük is megnő, s bizony néha nehéz a szülőknek követni ezeket a változásokat, ha a lakás alapterülete adott, s nincs anyagi ehetőség sem évente új bútort venni. Ilyen esetekben jól jönnek a jobb térkihasználású bútorkombinációk. Cikkünkben most mi is bemutatunk néhány változatot, ami szolgáljon gondolatébresztőként, amelyeket természetesen ki-ki a saját igényei szerint módosíthat.
 

Alvás a magasban: ágyak gyerekeknek

Ezeknek a megoldásoknak közös tulajdonsága, hogy a fekvőhely feletti holttér csökkenjen, hasznosíthatóvá váljon. Ennek legegyszerűbb módja a fekhely magasba emelése, így az alatta felszabaduló helyet már kellő ötletességgel nem is nehéz kitölteni. Az ilyen módosításokat az ügyes kezű szülők természetesen többnyire maguk is megvalósíthatják, de a munka egy részét asztalosra is bízhatják. E tekintetben tehát az ötletesség a döntő, a kivitelezésre meg számos lehetőség kínálkozik. Az egyszerű fekhelyek kialakítása sem nehéz, hiszen lécezett ágybetétet, vastag szivacsmatracot készen is kapni, és ezeket viszonylag könnyű egy alul teljesen zárt fenéklapra erősített kávaszerkezetbe helyezni. Csak a sarokkötéseket kell megfelelő szilárdságúra készíteni. Az ágyvégek megformálása azonban mindig a komplett bútordarab egészéhez igazodjon. Arra is gondoljunk, hogy míg kicsi a gyerek, leesését korláttal előzzük meg. 
 

Ágy, fiókos szekrénnyel

 

Ez igen egyszerű megoldás, amely egy már meglevő heverőből gyorsan megvalósítható, de az egész bútordarabot is elkészíthetjük laminált bútorlapból. Az ágyvégek - amelyek magasabbak is lehetnek - két rétegben összeerősített lapokból álljanak, amelyekbe könnyű beereszteni az ágykáva oldalait. Hogy az ágykáva alá hány fiók kerül, azt mindenki maga döntse el. Az egyik mindenképpen olyan kialakítású legyen, hogy azt részben lépcsőként is lehessen használni. Ennek megfelelően a sarkokat, éleket célszerű lekerekítenünk, hogy használat közben ne okozzanak kisebb, de fájdalmas sérüléseket. Ha mindkét oldalról hozzáférhetünk majd a fiókokhoz, akkor azok csak az ágy középfelezőéig érjenek. Fogantyúként erős, fémből készült darabokat válasszunk, amelyeknek nincs kiálló sarkuk. A lécekből készültek is megteszik, ha keresztmetszetük trapéz alakú, és sarkaikat kellően lekerekítjük. Az ilyen ágy természetesen napközben nem maradhat bevetetlen, az ágyneműt az egyik fiókban helyezhetjük el, a többiben pedig ruhaneműket, vagy egyéb használati tárgyakat tárolhatunk.


Ágy, a tanuló asztal felett


Viszonylag egyszerűnek látszik, és jó helykihasználást biztosít a mennyezet közelébe emelt ágy megoldása. Ezt legalább olyan magasra kell emelnünk, hogy alatta biztonsággal, felegyenesedve lehessen mozogni. Ez általában 2 m, ám arra ügyeljünk, hogy az ágy felett is maradjon legalább 1 m-nyi légtér, különben az ágyba csak négykézláb mászva lehet befeküdni. Az ágy anyagául többségében 20-25 mm vastag, sűrű erezetű vörösfenyő deszkákat, illetve az ezekből leszabott léceket használhatjuk. Az ágy szélességi méretét illetően igazodjunk az íróasztal hosszához. Mivel pedig a tanulóasztalok általában 1100 mm-esek, az ágy ennél csak szélesebb lehet.


Ágy, létrákon


Ez a változat egy nagyon szolid, ifjúsági szekrényre, mint bázisra épült, és az emeleten levő ágyat a szekrény széle és 5 utólag készített létra támasztja alá. Az alatta levő tér olyan, mint egy parányi szoba, ahol a tanuláshoz szükséges asztal is elfér. Az ágy normál 90x200 cm alapterületű, és 250 mm magas oldalkávái közé pont beleillik egy készen vásárolható szivacsos ágybetét. A szekrény mellett, annak folytatásaként, nyitott polcos rész került kialakításra, a polclapokat a létra fokai támasztják alá. A munkaasztal egyik végét a polcokat is tartó két létrakonzol, balra elöl pedig az ágykáva lábaként szolgáló létrapár rögzíti szilárdan. Az asztallap bal felől egy fiókos szekrényre támaszkodik, így már az egész szerkezet stabilnak mondható.Forrás: www.epitinfo.hu

Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!