szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Álvirágok, a megtévesztés mesterei - 7 szépség

Sulyok Józsefné, 2014. febr. 11.


Sokszor tapasztalhatjuk, hogy a természet megtéveszt bennünket. A következőkben egy roppant ügyes bűvész trükkről lesz szó. A sok-sok apró álvirágocskából álló növény tényleg virág hatását kelti, ezt az érzést meddő virágokkal éri el. A növény mottója lehetne az is, hogy minél feltűnőbb annál jobb!

Álvirágok, a megtévesztés mesterei - 7 szépség

Álvirágokat a kétszikűek csoportjában találunk, ahol rátekintéssel megállapíthatjuk, hogy virágzatról van szó. A fészkesek családjának képviselőiről van szó, amelyek az egész Földön elterjedtek, sok képviselőjüket ismerjük Észak-Amerikából.

Külső megjelenésük igen változatos, a legkülönfélébb élőhelyeken fordulnak elő. Nagy számban vannak közöttük dísznövények, de akadnak haszon és gyógynövények is. Virágzatuk magányos virágot foglal magába, amelyek tányérszerűen kiszélesedő vackon helyezkednek el.

Ha egy napraforgót, pitypangot, margarétát megtekintünk, azt gondolnánk, hogy ugyanolyan vagy legalábbis hasonló virágzatokkal van dolgunk. Mégis, az egyes virágok elrendezésében alapvető eltérés is van. A napraforgók és a margaréták esetében a fészek középső virágai cső alakúak, míg szegélyvirágaik nyelvszerűek.


Havasalji őszirózsa - Bellidiastrum michelli

Nyirkos mészkő vagy dolomitsziklákon nő Európa hegységeiben. Amennyiben megvannak a szükséges feltételek (árnyékos, nedves szakadékok, keskeny mészkőszurdokok), ahol egész nap árnyék uralkodik, akkor alacsonyabb régióban is megél. A rövid nyelű, szélükön fogazott tőlevelek által alkotott rozettából molyhos tőkocsány emelkedik ki. A levelek színükön elszórtan molyhosak, a hátoldaluk sűrűn pelyhes szőrű, virágzata 3-4 cm átmérőjű is lehet.

Bozontos hölgymál - Hieracium villosum

30-40 cm magas évelő, egész hosszában lágy, fehér szőrökkel borított, el nem ágazó szárakat képez. Tőlevelei rozettát alkotnak, ép szélűek, olykor hullámosak, hosszú szőrökkel borítottak. Szárlevelei ülők, csaknem kopaszok. A nagyméretű fészekvirágzatok hosszú, borzas szőrű szárakon fejlődnek. A növény többnyire magashegyi réteken, sziklákon, legelőkön él, a montántól az alhavasi övig, elsősorban mészkövön.

Tarka imola - Centaurea triumfettii

Mészkő és dolomit vagy vulkáni alapú talajon és sziklagyepekben, száraz lejtőkön, tölgyesekben lelhető fel. Feltűnőek a nagyméretű fészekvirágzatai, melyekben központi virágok a szélsőktől színükben elkülönülnek. Jellegzetesek a rojtos szélű fészekpikkelyek. A Centaurea nemzetség az északi félgömb mérsékelt övi zónáiban több száz fajt foglal magába.

Parlagi macskatalp - Antennaria dioica

Molyhos szőrű, felálló, csak a felső részén elágazó, leveles szárú évelő. Rozettát alkotó tőlevelek épek és lándzsásak. Virágzatai hajtásvégi fejecskét alkotnak, melyekben az egyes fészekvirágzatok nyelesek. A hímivarú növények virágzata fehér vagy rózsaszín, a nőivarúaké rózsaszíntől a vörösig változik. Érdekes, hogy a kiterjedt területeken egyivarú növények fordulnak csak elő, ilyen formán csak „szűznemzéssel” kénytelenek szaporodni. Ez a faj hegyi réteken, legelőkön, mészkerülő erdőkben él.

Havasi zergevirág - Doronicum clusii

Magános fészekvirágzatokat képez, melyek akár a 6 cm-es átmérőt is elérhetik. Száruk gyéren leveles, felső részén mirigyszőrökkel borított, a levelek széle fogazott. A tőlevelek nyelesek, míg a szárlevelek ülők. Füves vagy köves lejtőkön nő, Földrajzi elterjedése a Pireneusoktól az Alpokon át a Déli-Kárpátokig húzódik.

Pongyola pitypang - Taraxacum officinale

Közismert évelő, jellegzetesen tagolt tőlevei rozettát alkotnak. Az üreges tőkocsány csúcsán magánosan fejlődő nagyméretű fészekvirágzatok kizárólag kétivarú nyeles virágokból állnak. Nagyon feltűnőek a kaszattermések, melyek mutatós bóbitát viselnek. Ezek az ejtőernyőszerű repítő-szőrök terméséréskor kitüremkednek, ilyenformán gömbszerű képződmény keletkezik. Tavasz végétől a növény nagy kiterjedésű, összefüggő állományaival a síkvidéktől egészen a hegyi tájakig megtalálható. Közepesen nyirkos élőhelyeket kedveli.

Szőke oroszlánfog - Leontodon incanus

Szürkén molyhos évelő, felálló, el nem ágazó tőkocsányt képez, amely a csúcson elhelyezkedő fészekvirágzat alatt kissé megduzzad. Levelei felállók, ép szélűek vagy enyhén fogazottak, molyhosak. A fészekvirágzat szintén molyhos, felnyílás előtt lehajlik. A növény a dolomitot, mészkövet szereti, és a világos erdőkben, sziklás lejtőkön, napos sziklagyepekben telepszik meg.

Kapcsolódó cikk:

Mérgező vagy allergiát kiváltó őszi növények!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia