szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Amaránt, a disznóparéj arisztokrata rokona

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 17.


Az amaránt a disznóparéj nevű gyomnövény közeli, nemesített rokona. A disznóparéj is sokféleképpen felhasználható, magján kívül gyenge levelei is fogyaszthatók. 

Amaránt, a disznóparéj arisztokrata rokona

Ez vonatkozik az amarántokra, melyek színes változatai jól mutatnak tálaláskor.

Talán kevesen ismerik az amarántot, aki igen, azok inkább csak boltok polcain látva a magját, illetve néhányan az egyes változatait a virágoskertekből ismerik. Pedig nem csak változatos, dekoratív növény, a konyhában sokrétűen felhasználható, és a háztartás más területén is. Fogyaszthatjuk a zsenge levelét, magját színes virágzata vízben oldódó festékanyagot tartalmaz, fajtánként más-más színűt, pl. sárga, lila, bíborpiros. A hatalmas virágzatával dísznövényként is mutatós.

Az amarántok a disznóparéjfélék családjába tartoznak. Eredeti helyük Délkelet-Ázsia és Amerika. Nálunk egynyáriként tarthatók, a levél és a magja fogyasztható. Talajra nem igényes, de elsősorban a jó vízgazdálkodású, tápdús, laza talajt szereti. Fajtától függően 1-2 méter magasságú, felfelé törekvő, színes növény, mely a napon érzi jól magát. Magra történő termesztés esetén ideális tőtávolságuk 50-70 cm, ha levélzöldségként termesztjük, akkor 10 cm.

Nem szükséges palántát nevelni, de mivel magjaik aprók és a zsenge növénykék összetéveszthetők a hazánkban is elterjedt disznóparéjjal, mégis inkább neveljük elő őket cserépben. A rendszeres öntözést meghálálja.

Az amarántokat magról szaporítjuk. Helyben április közepétől vethetjük. Ha palántát nevelünk belőle, márciusban vessük el a magokat, 1-2 mm mélyre, tápdús, jó vízáteresztő talajba. A palántákat május elejétől ültethetjük a szabadba.

A magokat akkor érdemes szüretelni, amikor a virágzat már megszáradt, ekkor a magok könnyed morzsolással kiperegnek. Ilyenkor a teljes ágazatot vágjuk le, majd egy ruhadarabon csépeljük ki belőle a magokat, amit szárítás után használhatunk is.

Felhasználása: zsenge leveleit nyersen, sütve, főve, párolva fogyaszthatjuk úgy, ahogyan a spenótleveleit készítenénk el. Magjait gabonaként lisztnek is felhasználhatjuk, de a rizshez hasonlóan vagy kásának elkészítve köretnek is jó, valamint pattogtatva müzliben. A megszáradt virágzatból vízben oldódó festékanyagot is készíthetünk, melyet régen ételszínezékként használtak. A levelek gazdagok fehérjében, kiváló cink, vas, magnéziumforrás, sok benne az A,- B1,- C-vitaminban. Jó hatással van a szívműködésre és az elme frissességére.

A Lávafolyam Amaránt nem tartalmaz sok magot, viszont a díszes levelei ízletesek, elsősorban nyersen salátákban érdemes fogyasztani, így a színe jól érvényesül, de ez a fajta dísznövényként is ideális.

Az óriási Karmazsin Amaránt dekoratív, bőséges magtermő fajta, fekete magjából ízletes kását készíthetünk, zsenge leveleit spenótszerűen dolgozhatjuk fel.

Recept tipp!

Amaránt krémleves hozzávalók: 20 dkg darált pattogatott amaránt, 1-1 zöldhagyma, vöröshagyma, 1 liter zöldségleves, 4 dkg vaj, bors, kevés szerecsendió, reszelt sajt, 1 dl tejszín, metélőhagyma.

A megőröl pattogatott amarántot a zöldséglevesben alacsony lángon 10 percig főzzük. Az idő alatt a hagymát megtisztítjuk és a zöldhagymával együtt feldaraboljuk, majd a vajon megpároljuk. Ezután beletesszük a levesbe és még további 10 percig főzzük. Hozzáadjuk a tejszínt, szerecsendiót és a borsot. Metélőhagymával reszelt sajttal díszítve tálaljuk. 

Kapcsolódó cikk:Ezzel űzzük el a szúnyogot és a darazsat a kertből
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!