szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Amarillisz, a hónap virága

Sulyok Józsefné, 2012. jan. 03.


Micsoda öröm, ha nem a boltban vesszük meg, hanem miután heteken át dédelgettük, nekünk virágzik ki a gyönyörű amarillisz. És milyen jól mutat az asztalon.

Amarillisz, a hónap virága

E hagymás növényfaj, amely a botanikában Hippeastrum névre hallgat, Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi szavannás vidékéről származik. Amarillisz egy görög pásztorlányka volt, a mitológia szerint szépségéről volt, messze földön híres.

 

Ha azt szeretnénk, hogy hónapokon át legyen virágzó amarillisz az otthonunkban, vegyünk több hagymát. A később beültetendő hagymákat tároljuk hűvös, sötét helyen papírtasakban vagy fűrészporban, így később indulnak meg. Úgy számolhatunk, hogy a hagymák földbekerülésük után 6 hét múlva kivirágoznak a világos, meleg szobában.

 

Akkor ültessük be cserépbe a hagymát, amikor a csúcsán megjelennek a fűzöld levelek. A föld tőzeggel kevert virágföld legyen, fontos, hogy a hagyma felső harmadát-negyedét ne fedje. Tavalyi cserépben virágzó példányoknál bimbóképződéskor cseréljük ki a cserép földjének felső harmadát tápanyagban gazdag földre. Amíg a bimbó nem jelenik meg, ne öntözzük a növényt, mert különben virág helyett levelek fejlődnek.

 

A jó talajon kívül melegre és fényre is szüksége van, ezért a legjobb, ha napos ablak elé kerül. A bimbó 3-4 cm-es állapotában már könnyen felismerhető a ’V’ alakú bemetszésről. A virágzás ideje alatt bőségesen öntözhetjük, tápoldatozhatjuk.


Amint a virágbimbók megjelentek, öntözzük szorgalmasan állott vízzel a cserép földjét, és kapjon hetenként foszfor, nitrogén és káliumtartalmú folyékony tápoldatot. Ezt keverjük bele az öntözővízbe.

 

Elvirágzás után csavarjuk ki a virág szárát a tövénél. Május végén tegyük hűvösebb helyre a növényt, majd az időjárás melegedésével kikerülhet a szabadba, és legjobb, ha cserepestől süllyesztjük a földbe. Szórt fénybe, laza lombú fa alá kerüljön. Kert híján tegyük a cserepet félárnyékba.

 

Hogy jövőre is pompázzon, a nyár folyamán is kell öntözni, ha ekkor foszfort juttatunk a növénynek, biztosabb a virágzása. Azt is megtehetjük, hogy amikor a növény minden része elszáradt, kiemeljük a hagymát a cserépből, és mint ahogy már említettem, papírban vagy fűrészporban tároljuk sötét, szellős kamrában. Az úgynevezett száraz periódus kb. két hónapig tart. Ha ennyi ideig nem kap vizet, jelzi a növény, hogy ismét élni szeretne, és megjelenik a hagyma csúcsán a levél.

 

Szaporítása úgy történik, amikor a cserépből kivesszük a hagymát, válasszuk le a fiókhagymákat, ha találunk ilyeneket (nem sok képződik belőlük). Ültessük külön cserepekbe és nevelgessük addig, amíg a hagyma átmérője eléri a 7-9 centiméteres átmérőt. Ezután már lehet hajtatni.

 

Kapcsolódó cikk:

A virághagyma tornája évről évre

Virágpompa télen
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia