szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Amikor a bor veszélyes

Sulyok Józsefné, 2015. febr. 24.


Utazzunk kicsit a borászat világába. A bor jótékony hatását már ismerjük, de mikor érdemes odafigyelni annak mérsékelt fogyasztására vagy akár a teljes bormegvonásra.

Amikor a bor veszélyes

Bor és emésztőrendszeri problémák

A sikért tartalmazó termékeket és az adalékanyagokat nem lehet felhasználni a szénsavmentes borok készítéséhez. Az Ausztráliban készített pezsgőkhöz nem használnak síkért tartalmazó adalékanyagokat, de a szénsavas borok tartalmazhatnak búzából készített szeszt, ezért emésztőrendszeri problémák esetén nem szabad fogyasztani őket.
Az ilyen betegségben szenvedők a szeszezett borokat kerüljék, mivel az ilyen termékekben előfordulhatnak a karamellszármazékok.

Bor és szívpanaszok

A szívpanaszokkal élőknek kifejezetten javasolt a mértékletes borfogyasztás, amennyiben az előírt gyógyszerek nem zárják ki az alkoholfogyasztást. A gyógyszeres kezeléssel karbantartott magas vérnyomásban szenvedők számára nem ajánlott a borfogyasztás, kis mennyiségben azonban megengedhető, amennyiben a vérnyomásuk stabil.

Bor és cukorbetegség

A cukorbetegek mértékkel fogyaszthatnak bort, ha betegségük megfelelő szinten van tartva. Arra azonban mindig ügyelni kell, hogy ételt is fogyasszanak a bor mellé. Az alkohol hatására leeshet a vércukorszint, különösen az inzulin vagy gyógyszert szedő cukorbetegség esetében. Cukorbetegek számára alacsony cukortartalmú borok, valamint száraz borok ajánlottak. Kerülendők az édes, desszertborok és a szeszezett borok.

Bor és az asztma

Az asztmás rohamot sok minden kiválthatja. Ne fogyasszon bort az, akinek az asztmája kénszármazékokra érzékeny. Amennyiben az asztmája nem ilyen jellegű, akkor a bor fogyasztása valószínűleg nem vált ki rohamot. A kénre érzékeny asztmásoknak olyan bort érdemes keresni, amely csökkentett mennyiségű kén-dioxidot tartalmaz. Lehetőleg kerülje a nagy tételben árult kannás vagy hordós borokat, mivel ezek valószínű nagyobb mennyiségben tartalmaznak kén-dioxidot.

Bor és allergia

Az allergiás betegeknek különösen legyenek óvatosak a borokkal. Palackozás előtt a borok többségét derítik, szűrik, így távolítják el a szennyeződéseket. A modern derítőadalékokat tejből, halból, mogyorót tartalmazó anyagokból, tojásból állítják elő, ezért nagyon fontos, hogy az allergiától szenvedő betegek figyelmesen olvassák el a csomagoláson található figyelmeztetéseket. A felismert allergiában szenvedők csak saját felelőségükre fogyaszthatják ezeket a borokat, mivel fenti anyagok nyomokban megtalálhatók az italban.

Az élesztőallergiában szenvedők mindenféle allergén reakció jelentkezése nélkül fogyaszthatnak bort, ennek ellenére célszerű óvatosan fogyasztani. Minden bor élesztőgombákkal erjesztett mustból készül, a kész borban azonban nyomokban maradhat élesztőgomba.

Kapcsolódó cikk:

Az ürmös gyógybor csodája
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!