szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Amikor a falak nem határoznak meg semmit

Scheftsik Tamás, 2013. jan. 23.


Amikor a fürdőszobát tervezzük, vannak dolgok, amiket mindenképpen el kell döntenünk. Ilyen például, hogy a kádnak milyen keretet adunk, vagy, hogy a kézmosó melyik falra kerüljön. Azután egy kicsit elgondolkozunk. Valóban muszáj a keret? Kell a kézmosóhoz fal?
Nem feltétlenül, hiszen a mai fürdőszobabútorok és a szaniterek lehetővé teszik, hogy ne kelljen a falakat is kihasználnunk, amikor tervezünk.

 

Amikor a falak nem határoznak meg semmit

Elegancia

 

Egy fürdőszoba alapvetően nem egy olcsó mulatság. Ez pedig hatványozottan igaz akkor, amikor elegáns és kecses teret szeretnénk összehozni. De ilyenkor nincs mese, a tárcánkba kell nyúlni, különben semmi nem úgy fog lesülni, mint ahogyan szeretnénk. Az első és talán legfontosabb eleme a szobának a kád. Ha azt szeretnénk, hogy ne legyen szükségünk keretre, akkor egyértelműen a klasszikus formát kell választanunk. Az elegancia kedvéért szoktak a lábaira oroszlánmancsokat tenni, de persze ez egyáltalán nem kötelező. Amikor ez megvan, akkor odatoljuk a falhoz, ezzel pedig a méregdrága kád egy jó része sohasem lesz látható. Éppen ezért nem gond, ha a kijelölt hely ne igazodik a falakhoz. Ehhez csupán annyi kell, hogy a vízcsöveket is széppé tegyük, így nem gond, ha láthatóak, esetleg a szoba közepén vannak. Ezt megoldhatjuk festékkel is, de egy csodálatos részcső-rendszer is éppen olyan impozáns, mintha ecsettel dolgoznánk.

 

Mosdó

 

A kád esetében egyszerű a dolgunk, hiszen csak a megfelelő darabot kell kiválasztanunk, a többi már könnyen megy. Ez egy kicsit más, amikor a kézmosóval foglalkozunk. Tökéletesen megoldható, hogy ne igazodjon a falakhoz, hiszen itt is akárhova behúzhatóak a vízcsövek, de van egy kis bökkenő. A kézmosó egyik elengedhetetlen tartozéka a tükör, ami azonban jellemzően falat kíván. Éppen ezért, ha mindenképpen szeretnénk szabadon megoldani a dolgot, akkor kössünk kompromisszumot: ne építsük rá a falra a szanitert, hanem álljon egyedül, de közel a falhoz, hogy a tükröt is el tudjuk helyezni.

 

Hátrány?

 

Ennek a megoldásnak megvannak a maga előnyei és persze a hátrányai is. Ha e mellett döntünk, akkor különleges és elegáns lesz a tér, amit elég egyszerűen lehet tisztítani. De rendszeresen rá leszünk kényszerítve, mivel nem lesznek kisebb peremek, amik felfognák a kifröccsenő vizet, így a szaniterek környékét nem árt rendszeresen feltörölni. A másik, hogy a piacon jelenleg kapható bútorok nagytöbbsége nem ehhez a kialakításhoz kapcsolódik, vagyis nehezen beszerezhetőek a darabok, és a választék is kisebb, mint ahogyan azt megszokhattuk. A hazai fürdőszobákban a praktikusság a jellemző. A peremeken megtalálhatjuk a szappantartót, fogmosó poharat, szivacsot, gumikacsát, miegymást. Ez ebben az esetben nem kivitelezhető, vagyis ügyesen kell megoldanunk a tárolást, ha nem szeretnénk minden egyes darabért átvágni a szobán, vagy pedig nélkülözni ezeket a kiegészítőket.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!