szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Amire a fekete ribiszke alkalmatlan

Sulyok Józsefné, 2016. márc. 01.


Nem sok ilyen jellemzőt tudunk felsorolni, de egyet mindenképen kiemelnénk.

Amire a fekete ribiszke alkalmatlan

A fekete ribiszke - Ribes nigrum - helyigényes cserje, de mint tudott, az őshonos növényeink között legnagyobb a C-vitamin tartalma, tehát érdemes termeszteni. Legtöbb fajtája idegen beporzású, ezért legalább két fajtát telepítsünk. Pár éve elterjedt a joszta, a köszméte és a fekete ribiszke hibridje. Mindhárom bő termést hoz, jóval többet, mint a ribiszke.

Ez az, amire nem megfelelő a fekete ribizli:

A fekete ribiszkét mindig egyenként álló cserjeként termesszük, mert kordonos ültetésre alkalmatlan. Úgy vágjuk vissza, hogy a hajtások többsége a talaj magasságában vagy alóla törjön elő.

Félárnyékban is megterem, de ha napos helyre ültetjük több termést hoz és jobb lesz az íze. Tápanyagban gazdag, jól előkészített talajban érzi jól magát.

Telepítéshez legjobb gyökérlabda nélküli szaporítóanyagot vásárolni és ősszel telepíteni. Hogy sűrű vesszőkből álló bokrot kapjunk, a cserjét ültessük 5 cm-el mélyebbre, mint amilyen mélyen a faiskolában voltak, majd a talaj magasságában vágjuk vissza. Támrendszer nélkül nevelhető, különösebb tennivalónk nincs vele.

A fekete ribiszke nitrogénigényes növény, ezért kora tavasszal szórjunk ki rá műtrágyát. Komposzttal vagy istállótrágyával mulcsozzuk. A lassú növekedés vagy gyenge hajtás esetében ezt a műveletet nyár elején ismételjük meg.

A cserje legtöbbet az egyéves vesszőkön terem, ezért az első év után nem szabad visszavágni. Ezután minden évben a már letermett vesszőket vágjuk le, hogy a további növekedést serkentsük. Általában nyár végén szokták metszeni. Az idősebb bokroknál tőből egyre kevesebb vessző tör elő. Ilyen esetben a letermett vesszőket mélyen, egy fiatal hajtás fölött várjuk le. Néhány elöregedett részt tőből vágjunk ki közvetlenül a talaj felszínénél. Ha telepítéshez bokrokat vásárolunk, figyeljünk oda, nehogy idős növényt válasszunk.

A szedést a metszéssel együtt is elvégezhetjük és az ágakról szedjük le a termést, de szedhetjük a bokorról is. Magas C-vitamin tartalma miatt nagyon egészséges, gyakran készítenek belőle zselét, szörpöt, mélyhűtésre is alkalmas. Télen jól jön, amikor nincs belőle friss, akkor csak a mélyhűtőből kell kivennünk a finom csemegét.

Több kártevője és kórokozója van. A madarak, tetvek, levéldarazsak, a ribiszke-gubacsatka, a lisztharmat, a fekete ribiszke vírusos atavizmusa.

Kapcsolódó cikk: 6 kihagyhatatlan márciusi tennivaló
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia