szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Amit az átültetésről nem is gondoltunk

Sulyok Józsefné, 2016. ápr. 01.


A gyors fejlődésű növényeket évenként, a lassú növésűeket 2-3 évenként ültetjük át. 

Amit az átültetésről nem is gondoltunk

Az új gyökerek fejlődéséhez meleg szükséges, ezért e munkára a tavaszi hónapok a legalkalmasabbak.

Mielőtt munkához látnánk, készítsük elő a cserepeket, a cserép törmeléket, kavicsot vagy homokot és a földet. Vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy a cserépnek vékony fala és alján vízelvezető nyílása legyen, kopogtatásra csengő hangot adjon. Az új cserepet felhasználás előtt áztassuk mindaddig vízben, amíg a légbuborékok teljesen eltávoznak.

A régi cserepet ismételt felhasználás előtt a föld és gyökérmaradványoktól tisztítsuk meg, majd vízben kefével mossuk tisztára. Az előzőnél csak 2-3 centiméterrel nagyobb cserepet használjunk, a túl nagy cserépbe ültetett növény gyökere nem képes a rendelkezésre álló földet behálózni, ennek következtében a föld savanyodik, a gyökér rothad.

A vízelvezető nyílásra helyezett cserépdarab megakadályozza, hogy a felesleges vízzel együtt föld is kimosódjék a cserépből. A kavicsot és a homokot vízelvezető rétegként használjuk a cserép alján, ez meggátolja a víz felhalmozódását.

A legnagyobb gondot a növény igényének megfelelő föld beszerzése okozza. Lombföldet, ami sok növény földkeverékéhez szükséges, kirándulások alkalmával az erdőből is összegyűjthetjük. Akinek is kertje van, különböző földeket készíthet.

A kert egy félreeső helyén az anyagot összegyűjtjük, leföldeljük, nyáron öntözzük és ősszel átfogatjuk, majd a következő évben megismételjük ezt a munkafolyamatot. Felhasználás előtt átrostáljuk, hogy csak a földdé érett anyagba ültessünk. Készülhet így lombföld a kertben összegyűjtött lehullott levelekből, továbbá komposzt föld és gyepszín-föld.

A komposzt szerves (bomló) hulladékból áll. Magba ment gyomok és beteg növényi részek ne kerüljenek a komposzt-halomba. Szerves anyagban (humuszban) gazdag földet ad. Nehezebb és tápanyagban dúsabb a gyepszín-föld, kapálásnál, földes utak sarabolásánál kikerülő fűcsomók elkorhadásából áll. Az érett marhatrágya tápanyagban gazdagítja, az agyag tömöttebbé, a homok pedig könnyebbé, levegősebbé teszi a földkeveréket. Gyakran felhasználható a kert talaja is. A föld ne legyen száraz, de túl nedves sem.

Ne a szabadban ültessünk át, mert a szél és a nap, szárító ereje árt a gyökérzetnek.

A növényt a cserepekből üssük ki, a bal tenyerünk szétnyitott ujjai közé fogjuk a fejjel lefelé fordított cserepet, jobb kezünkkel tartjuk a cserép alját. A cserép peremét az asztal széléhez ütögetve, kicsúszik a földlabdás növény.

Egészséges növénynél az egész földlabda gyökerekkel egyenletesen beszőtt. Sok növénynél a földlabda alján erős gyökérkoszorút találunk, ennek egy részét levághatjuk. Eltávolítjuk a földlabda alján levő cserépdarabkát és vízelvezető réteget is. Az átültetéskor a növény ugyanolyan magasságba kerüljön, mint előzőleg volt. A földlabda felső rétegét leszedjük, oldalát kis pálcikával felborzoljuk és a cserépbe állítjuk. A cserép és földlabda közötti részt földdel kitöltjük, ujjunkkal vagy pálcikával lenyomkodjuk, úgy, hogy kis öntözőtér maradjon.

A beöntözött növényeket néhány napig – a gyökérképződés megindulásáig – zárt, naptól védett helyen tartjuk. A nagylevelű növényeket ajánlatos a déli órákban vízzel permetezni.

Kapcsolódó cikk: Ne hamarkodjuk el a petrezselyem vetését
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!