szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Amit az ültető közegekről tudni kell

Topor Erika, 2012. máj. 27.


Az ültető közeg nem más, mint a talaj, melyet a kiszemelt balkonládába teszünk, még az ültetés előtt. A közegben rögzülnek a növények, innen veszik fel a tápanyagot, és a levegőzést is biztosítja. A közeg minőségében magas követelményeket érdemes támasztani, mert ez a kulcsa az egész évben szépen díszítő ládáknak.

Amit az ültető közegekről tudni kell

A korlátozott térben, kis edényekben növekedő növények gyökerei hamar befonják a talajt, így annak szerkezete erősen károsodik, megváltoznak az elemi tulajdonságai. Ezt az elhasznált közeget már újraültetésre nem használjuk. Ha valakit komolyabban érdekelnek a talajokra vonatkozó tudnivalók, érdemes a szakirodalomban keresgélni (pl. Hargita és Nagy 1972, vagy Deiser 1944-es, Gugenhan 1985-ös munkáiban).

 

Az optimális ültetőközeg a balkonnövények palántanevelésénél és ültetésénél a következő tulajdonságokkal kell(ene) rendelkezni:
Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagtartalom. A jó víz- és levegőgazdálkodás elengedhetetlen. Ha ez a két fontos tényező nem működik, a gyökerek hamar megfulladnak, és elpusztulnak. Házikertben mondjuk nehéz ellenőrizni, de fontos megjegyezni, hogy a talajunk legyen kórokozóktól és kártevőktől, gyommagvaktól és más növényeket károsító anyagoktól mentes. Ez balkonos ültetéskor még inkább fontos, mivel elegendő egy földigiliszta, és máris megrágta a teljes láda tartalmát. Házikertben a földigiliszta viszont nagyon hasznos!


Mivel senki sem tökéletes, még a kertészekkel is előfordul, hogy túlöntözik a növényeket. Amennyiben a talajnak jó a pufferkapacitása, kivédi az esetlegesen előforduló (időszaki) rossz öntözést, és a túltrágyázást.
 

Tápion-kicserélődési képesség: Ez a felveendő tápanyagok szempontjából fontos tényező. Vannak olyan talajok, melyek nem képesek nagy mennyiségű tápanyagot magukban tartani, hamar kimosódnak, míg a magas humusztartalmú talajoknál sokkal jobb a tárolt tápanyagok mennyisége, így a növény is kiegyensúlyozottan tudja magához venni a számára szükséges táplálékot.
A tápközeg nem csak levegőt, de vizet és benne oldott sókat is tartalmaznak. Ideális esetben a részecskék közötti hézagok levegő-víz aránya 30:70%. Ez a közeg szerkezetére ad egy fontosabb adatot, melyet érdemes szem előtt tartani. Erről a kereskedelmi forgalomban levő balkonnövény földkeverékeknél olvashatunk.


A balkonnövények optimális fejlődéséhez enyhén savas közegre van szükség, ezt pH-értékben fejezzük ki. A mészben gazdag tápközegekben a vas lekötődött formában van jelen. Így az enyhén savas közeg megelőzi az un. klorózis (sárgulás) kialakulását.


A pH a locsolások alkalmával is változik. A különböző földtípusok és földkeverékek elmeszesedését –lúgosodás – lágy öntözővíz használatával lehet elkerülni.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia