szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Amit még nem tudunk a juharról

Sulyok Józsefné, 2015. máj. 28.


Előzmény: Korai juhar 1x1   A korai juhar a házi méhnek kitűnő tápláléknövény, mivel nagy mennyiségű virág és levélmézet ad. 

Amit még nem tudunk a juharról

A levél körvonala kerekded vagy széles tojásdad. Rajtuk több igen keskeny, hosszan kihúzott fog is van. A levél sötétzöld, és az érzugokban általában apró szakálas szőrzet is található. A levelek az ágakon keresztben átellenesen helyezkednek el, ősszel aranysárgától a kárminpirosig változóan színeződnek. A korai juhar leginkább a mélyrétegű, üde vagy nedves és mésztartalmú talajokat kedveli, párás fekvésben. A fény, a hő és tápanyagszükséglete kisebb, mint a hegyi juharé.

Hosszabb ideig tartó elárasztásra is kevésbé érzékeny. Nem a hegyi juharral együtt fejlődik a legkedvezőbben, hanem elegyes erdőkben, ahol a hárs, tölgy és a szil az uralkodó fafajok. Az ilyenek ma már csak igen korlátozottan fordulnak elő, pl. a dél-franciaországi hegyvidékeken, az Alpok völgyében, a Walen-tó vidékén, meg a Jura hegység lábánál. Egyébként különféle bükkös társulásokban is megtalálható szórványosan.

A korai juhar - Acer platanoides - Európa nagy részén elterjedt, az észak-spanyolországi hegységektől és a Pireneusoktól Közép-Franciaországon és Belgium déli részén át Németországban, Dániában, Norvégiában, Svédországban, Finnország középső részén, kelet felé pedig az Urál hegységig. Angliában, Hollandiában és az USA-ban meghonosították. Ez a fa a dombvidéki és hegyvidéki övekben őshonos.

A korai juhar a kőrises és hegyi juharos-kőrises állományokban a fényigénytelensége és jó sarjadzó-készsége miatt nemcsak elegyfaként, hanem mellékállomány-képzőnek is alkalmas. Könnyen lebomló avarja serkenti a biológiai aktivitást. Ez a fafaj a száraz termőhelyeken és sekély talajokon is életképes. Ezért nagyvárosok út menti fasoraiba is telepíthetjük. A korai és a hegyi juhar egyaránt kedvelt park és sorfa. A síkvidékeken előnyben van a hegyi juharral szemben.

A népi hagyomány szerint a juharfa, hatásos védelmet ad boszorkányok ellen. Ezért pl. Hátsó-Pomerániában az ajtókat és szobákat juharral díszítik fel. Mecklenburgban juharfából készült csapokat vernek az ajtóba, küszöbbe, hogy a boszorkányokat távol tartsák. 

Kapcsolódó cikk: Vörös levelek egész évben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia