szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Ananász: tényleg csodaszámba megy?

Sulyok Józsefné, 2015. febr. 05.


Az ananász a broméliafélék családjába tartozó évelő növény. A kb. 1700 ananászfaj egy része fákon élő epifiton növény, mások földben gyökerezőek. A családba 27 nemzetség tartozik, általában gazdasági és dísznövények.

Ananász: tényleg csodaszámba megy?

Közülük az egyik az Ananas nemzetség, 5-6 fajt foglal magába. Guyana, Paraguay és Brazília területén őshonosak, minden faj talajban gyökerező.
A vadon élő ősi ananászfajok gyümölcse kisebb a termesztett változatnál, jól fejlett magjai vannak. A vad fajok termése is ehető és jóízű.

A nemesített fajtákat a trópusokon, ültetvényeken termesztik. Legnagyobb része a Hawaii-szigetek, a Fülöp-szigetek, Malajzia, Dél-Afrika, Ausztrália, Közép- és Dél-Amerika, a Nyugat-indiai-óceáni szigetek, Florida, stb. vidéken terem. A legtöbb termesztett fajtának nincs magja, indákról, dugványozásról szaporítható. Enyhe, nedves, fagymentes körülmények között telel át. A mérsékelt égövben csak üvegházakban termeszthető. A leveleit is értékesítik, melyekből selymes tapintású, textíliát állítanak elő, az úgynevezett ananászbatisztot. A finom rost előállításához a növényeket félárnyékban nevelik, és a fiatal ananásztövekről a terméskezdeményeket kivágják.

Levelei tőrózsát alkotnak, lándzsa alakúak, kemények, szélük durván fűrészes. Tőkocsánya a tőrózsa közepéből emelkedik ki, melyeknek hossza változó.

Virágzata tobozszerű, tömött, színe kék. Bogyó termése van, amely a virágzat egyes virágaiból fejlődik. Teljesen összenőnek a támasztóleveleik alsó, elhúsosodó részével és a virágzati tengellyel. Így jön létre a fenyőtobozhoz hasonló, nedvdús termés. Éretten magnélküli, lédús és édes ízű. A gyümölcsből konzerveket, a préselt gyümölcsléből szárítással ananászport nyernek, illetve likőrt, bort és pálinkát készítenek.
Az ananászból nyert ital áttetsző, halványsárga színű, édes, kellemes ízű.

Kémiai alkotórészek: nyomelemek, ásványi anyagok, aminosavak, gyümölcscukor, növényi savak, vitaminok (A,- B1,- B6,- B12,- C,- vitamin). Az ananász fő hatóanyaga a bromelain, amiből a termésen kívül a szár is sokat tartalmaz.
A bromelain segíti a fehérjék tökéletes lebontását, így az ananász-lé nemcsak roboráló, hanem zsíroldó, érelmeszesedést gátló, gyulladáscsökkentő, méregtelenítő, emésztést segítő.

Alkalmazás: az ananász-lé fogyasztása a fehérjebontásban való szerepe miatt fogyó és tisztítókúrák során, elsősorban étkezés után javasolt.
A zsíroldó és fehérjeoldó hatása mellett csökkenti az éhségérzetet, és ellátja a szervezetet sok ásványi anyaggal és vitaminnal. Ezen kívül puffadás, emésztési problémák, szív és érrendszeri betegségek, májpanaszok, vérnyomás-ingadozás, műtétek, balesetek után fellépő ödémák, gyulladások megszüntetésére, mozgásszervi panaszok estén, köszvény, reuma, fogínysorvadás allergiák kezelésére naponta 2-3 dl 100%-os ananász-lé fogyasztása ajánlott. 

Kapcsolódó cikk:

Ananász a zsírégető?

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia