szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Apró kertek kialakítása, gondozása

Sulyok Timea, 2010. aug. 17.


Sok esetben a családi házak építésekor épp csak egy zsebkendőnyi, általában 300-400 négyzetméternyi terület marad a telken kert céljára. Lássuk, hogy ezeket az aprócska kerteket miként alakítsuk és ápoljuk úgy, hogy abban minden növény jól érezze magát és számunkra is felüdülést, kellemes látványt nyújtson.

Apró kertek kialakítása, gondozása

A megfelelő elrendezés a kis alapterületű kerteknél rendkívül lényeges, ezért jó, ha mindent megtervezünk, akár egyszerű ceruzarajz vagy számítógépes szoftver segítségével. El kell döntenünk milyen növényeket és más kerti berendezéseket vagy dísztárgyakat szeretnénk (kerti grill, tó, kút, szobor stb.). Célszerű olyan fákat választanunk, amelyek lombszerkezete nem tömött, így átenged némi napfényt, így átláthatóbbá, világosabbá varázsolja az apró kertet is.

 

Ha nagyobb növényeket, fákat, terjedelmesebb bokrokat ületünk, azt mindig a telekhatároknál tegyük. A kert közepére érdemes pázsitot, szépen gondozott gyepet telepíteni, melyen lehetőség szerint hagyjunk szabadon. Ezzel megnövelhetjük a teret, tágasabb hatást érhetünk el. Kerti grill, tó, kisebb medence is szóba jöhet, de jól meg kell választanunk a helyüket. A medencét a kert legnaposabb sarkába érdemes elhelyezni, az árnyas sarkokba, pedig a kerti grillt, tűzrakó helyet vagy kisebb komposzt ládát.

 

A kis kertekben kiváló szolgálatot tesznek a dézsás, nagyobb cserepes növények, melyeket kedvünkre mozgathatunk a kerten belül, így megoldható, hogy áthelyezésükkel nagyobb teret tudjunk kialakítani, és gyorsan módosítsunk kertünk küllemén. Lehetőség van arra is, hogy - helytakarékosság miatt - a növényeket egymás alá, fölé telepítsük. Például nagyobb fenyő alá az árnyékot jól tűrő páfrányt, cserjék, kisebb fák alá pedig tavaszi hagymás virágokat (nárcisz, jácint, tulipán stb.) - amelyek a lombkorona május végi terebélyesedésére már elvirágoznak, ledobják szirmaikat.

 

Az ágyásokat legegyszerűbb a kerítés mentén, körben kialakítani, de kereshetünk egy félreeső, kisebb sarkot is, ahol néhány fűszernövényt vagy zöldséget termelhetünk. Az ágyások és a gyep határa általában évelő (tavasz és ősz közötti) növényeket telepítsünk, melyek közé ültessünk szép, egynyári virágokat. Így kertünkben folyamatosan jelen vannak a zöld mellett más színek is. Az évelő fajok alapvetően a zöldtömeget biztosítják a kiskertben, de emellett - a virágzásuk ideje alatt - színes szirmokkal is új esztétikumot kölcsönöznek a kerti flórának.

 

Rendkívül fontos, hogy gondot fordítsunk az apró kert rendszeres gondozására, a növények ápolására. A rendezett külalak sokat javít a méretbeli hátrányokon a kertek esetében. Tehát fűnyírás, ágak metszése, valamint az avar, kerti hulladék, nyesedék összegyűjtése, zsákokba rakása, vagy újrafelhasználása (pl: komposzt ládában) rendszeres feladatunkká kell hogy válljék. Forrás: www.epitinfo.hu  

 

Kapcsolódó cikk:

A vízi növények telepítése


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!