szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Apró magvak vetése, tápanyag utánpótlás, talajfertőtlenítés fontossága

Szépzöld, 2017. márc. 21.


A kora tavaszi vetésű növények talaj előkészítésénél nagy körültekintéssel kell eljárni. Ahhoz, hogy aprómorzsás, könnyen melegedő magágyat készítsünk, figyelembe kell venni a talaj nedvességét. A túl nedves, vagy a már kiszáradt talajban történő vetés nem lesz sikeres.

Apró magvak vetése, tápanyag utánpótlás, talajfertőtlenítés fontossága

Fontos, a talaj hőmérsékletének helyes megválasztása is. A kora tavaszi vetésű növények a talaj hőmérsékleteivel szemben különösen nem érzékenyek. Amikor a talaj hőmérséklete eléri a +5 , +8 °C-ot meg lehet kezdeni a magvak vetését. A kedvező körülmények közé került mag fajtól függően pl.: sárgarépa 14-21 napig, a petrezselyem esetében, akár 20-30 napig is elhúzódhat a csírázási idő a vetéstől a kelésig. Legyünk türelmesek a kelést illetően!

Az eredményes növénytermesztés sikere a megfelelő tápanyag utánpótláson múlik, ezért a kezdeti fejlődéshez, a gyökérképződéshez elengedhetetlen a megfelelő foszfortartalmú nitrogént és cinket is tartalmazó műtrágyák alkalmazása. A vetéssel, a palántázással, a fa ültetésével egyszerre kijuttatott és a talajba is bedolgozott VOLDÜNGER STARTER vagy a PANNON STARTER műtrágyaféleségek látványos fejlődést biztosítanak a növények számára, emellett a kedvezőtlen időjárási körülményeket is könnyen át tudják vészelni. A magról vetett zöldségnövények alá a zöldségnövények, dísznövények palántázása előtt 5-10 g/ m2 műtrágya kiszórva és bedolgozva, a szőlő fásszárú dísznövények, bogyós gyümölcsűek alá az ültető gödörbe 30-50 g/ tő műtrágya, a gyümölcsfák alá az ültető gödörbe 50-80 g/ tő PANNON STARTER, vagy VOLDÜNGER STARTER biztosítja a növény egyenletes fejlődését.

Az említett műtrágyaféleségek a gyeptelepítés sikerét is garantálják.

A talajba került viszonylag elég drága magvak számos károsítónak, veszélynek vannak kitéve, ezért nem engedhetjük meg, hogy talajfertőtlenítés nélkül történjen a vetés.

Az ARTIS olyan termésnövelő, mikrobiológiai készítmény, amely jelentős talajfertőtlenítő mellékhatással is rendelkezik, különösen a fonálféreg, drótférg, pajor, tripszlárva, számos talajban élő, vagy ott károsító rovar ellen. Minden zöldségkultúrában alkalmazható. Célszerű 1 %-os töménységben vetés, palántázás előtt a felszínre kipermetezve és sekélyen bedolgozni. A csomagoló burkolaton található előírásokat mindig figyelmesen el kell olvasni.

A talajban számos olyan kórokozó gomba is él, amely növényeinket is megbetegíti. Ezek ellen is védekezni szükséges. A TRIFENDER WP/TRIFENDER PRO olyan termésnövelő mikrobiológiai készítmény, amely kedvezően hat a talaj mikrobiológiai életére, fokozza a növény növekedését, javítja a stressz tűrő képességet. Zöldségfélékben a talaj felszínére kell kipermetezni, vagy az elvetett magvakat az elültetett palánták, facsemeték gyökerét vizes szuszpenzióval (10 liter vízhez 15-25 ml trifender) kell beöntözni.

A felhasználás előtt a csomagoló burkolaton található előírásokat figyelmesen el kell olvasni.

A következő cikkben a gyümölcsfák virágzás előtti teendőiről lesz szó.

Cikket írta: Saska Imre

Kapcsolódó cikk: Kiskertek, házikertek időszerű növényvédelmi teendői 2.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia