szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Aranygaluska

Sulyok Józsefné, 2009. márc. 16.


Könnyű kelt tésztát készítünk. Liszt, só tojás, margarin, vagy vaj, és cukorral felfuttatott élesztő hozzáadásával, valamint annyi tejjel, hogy jól dagasztható masszát kapjunk. Hagyjuk jól megkelni.

Mikor a tészta feljött az edény tetejére, kezdhetjük a galuska szaggatását. Zsírt olvasztunk fel egy edényben és evőkanállal diónagyságnyi darabokat szaggatunk a masszából, melyeket egyenként a zsírban megforgatunk. Azután meghempergetjük az előre ledarált dióban, melybe cukrot, vanília cukrot tettünk és jól összekevertünk.


Egy jénai tálba, vagy tepsibe egymásmellé rakjuk a kiszaggatott darabokat, majd a tetejére addig rétegezzük, míg a tésztánk el nem fogyott. A maradék diót a tetejére elegyengetjük. Ha tepsibe rétegeztük, akkor meleg sütőbe tesszük, ha jénai tálba raktuk, hideg sütőbe rakjuk, mert tartani kell attól, hogy a jénai elreped, s lassú lángon megsütjük.


A teteje hamarabb fog pirulni, mivel dió van a tetején. Alufóliát teszünk rá, hogy meg ne égjen a dió. Sodót készítünk hozzá és együtt fogyasztjuk.

 


Tipp! Kétféleképpen készíthetjük el a sodót, hidegen és melegen:

 

1. Vásárolunk pudingot, melyet a tasak hátoldalán leírtak alapján készítünk el. Tasakonként fél liter hideg tejet adunk hozzá óvatosan elkeverve, és turmixgéppel habosra felverjük.

 

2. A másik, melyiket főzéssel készíthetünk el. Ez egy másfajta pudingból készül, ezt is a tasakon található formában készítünk el. A hideg tejet óvatosan a pudingporhoz hozzákeverjük, hogy sima masszát kapjunk, teszünk bele cukrot, vaníliacukrot, majd felfőzzük. Jó étvágyat!

 

Kapcsolódó cikk:
Csokoládés diós szelet
A diófát unokáinknak ültetjük

 

Kapcsolódó rovatok
Hobbi
Receptek
Kertészkedés

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!