szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Aranyvirág, avagy készüljünk krizantémmal a Mindenszentek ünnepére

Mártha Izabella, 2013. szept. 26.


Latin neve a Chrysanthemum Indicum-hibridek Kelet-Ázsiából származó kultúrnövény. Neve görög eredetű: Chrysos – arany, Anthemos – virág, ami aranyvirágot jelent. Kínában a hosszú élet jelképe, Európában a kegyelet virága. Hazánkban a krizantém felhasználása a halottak napjához, a temetőkhöz kapcsolódik, az életet, az élni akarást szimbolizálja.

Aranyvirág, avagy készüljünk krizantémmal a Mindenszentek ünnepére

Megszámlálhatatlan színben és formában találkozhatunk az ősz tipikus jelképével, a krizantémmal, mellyel vágott virágként és cserepes dísznövényként egyaránt találkozhatunk. A vágott virág termesztésére alkalmas fajták lehetnek szálasak és csokrosak, a cserepes krizantémok sűrűn elágazó, alacsony növekedésűek. Lehet egyszerű – margaréta virágú és telt virágzatú, félgömb formájú is. Virágai rendkívül tartósak, sokáig díszítenek.

Már most érdemes elgondolkodni azon, hogy Mindenszentek ünnepére milyen krizantémot szeretnénk kihelyezni szeretteink sírjára. Ugyanis ha egy szálas növényt szeretnénk, akkor már szeptember végétől érdemes a mellékbimbókat lecsipkedni és csak egy darab un. főbimbók kell a növényen hagyni. Így a növény összes tápanyag tartalma és energiája ebbe az egy bimbóba fog vándorolni és szép, nagyfejű virágunk lesz november elejére.

Ha viszont csokros krizantémot szeretnénk, akkor pont az ellenkezőjét kell csinálnunk, vagyis a főbimbót kell lecsípni a szár végéről és az oldalbimbók fognak sok kisebb virágot fejleszteni.

A krizantém növényvédelmére is érdemes odafigyelni.  Az esős, párás őszi napokon igen gyakori a gombás betegségek megjelenése és ezek fertőzése, különösen a szabadban nevelt, évelő növényeken fordulnak elő. Egyik leggyakoribb betegség a szeptóriás levélfoltosság, amikor a levélen 0,5-1,5 cm nagyságú, csaknem kör alakú, barna vagy barnásfekete foltok láthatók. Egy levélen több folt is lehet, majd a levél száradni kezd, és érintésre vagy szélmozgásra lehullik, a növények fokozatosan felkopaszodnak. Mindig az alsó levelek fertőződhetnek meg először, majd a betegség lassan továbbterjed a növény felső leveleire is. Fertőzési forrás a talaj felszínén lévő növénymaradványok, melyeket feltétlenül el kell távolítani.

Másik fontos, de kevésbé gyakori betegség a lisztharmat. A leveleken finom pókhálószerű, fehér bevonat látható, a levél később elsárgul, esetleg elbarnul, majd megszárad. Ez a betegség leginkább csapadékos, de meleg őszi napokon fordul elő, védekezni is csak ekkor érdemes ellene.

Kártevők közül a mezei poloskára érdemes odafigyelni, amely a bimbókat szívogatja, így sokszor deformált, féloldalas virágok fejlődhetnek és az atkák, tripszek, melyek esztétikai károkat okoznak a szirmok szívogatásával.

Gyomos nedvesen tartott állomány szintén kedvez a betegség elterjedésének és a kártevőknek is fontos melegágyuk lehet, ezért a gyomok eltávolítása az első növényvédelmi feladat. Súlyos betegségek esetén érdemes növényvédő szert is használni.

Vásárláskor pedig érdemes odafigyelni, hogy a nagyvirágú fajtákat félig nyitott állapotban, a csokrosakat az első kinyílt virággal vásároljuk meg. Így e csodálatos virág megfelelő színpompája lesz a temetőknek és méltán emlékezhetünk elhunyt szeretteinkre.

Kapcsolódó cikk:

9 tipp - Komponálj a virágok segítségével!

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia