szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Árnyékolástechnikai ABC

Sulyok Timea, 2010. júl. 27.


Otthonunkat meg kell óvnunk az ablakokon keresztül érkező erős fény- és hőhatástól. Erre ma már számos módszer létezik, mind a lakáson kívüli, mind pedig a lakáson belüli árnyékolókkal. Alábbi cikkünkben most ezeket vesszük sorra és mutatjuk be olvasóinknak.

Árnyékolástechnikai ABC

Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, milyen árnyékolót szereljünk fel, tisztában kell lennünk azzal, hogy elsősorban mi ellen védekezünk, milyen funkciót szánunk a berendezésnek. Lehet, hogy a napsugárzás túl erős, de lehet, hogy a belső meleg szökik ki a nem megfelelő nyílászárókon keresztül, vagy éppen a külső környezetet szeretnénk az árnyékolók segítségével kizárni. Bármely indok is vezet minket a kiválasztásnál, ma már nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az árnyékolástechnikai eszközök jelentősen hozzájárulhatnak otthonunk energia-megtakarításához. Ehhez azonban nem mindegy, hogy az árnyékoló hova kerül: a nyílászárókhoz képes belülre, vagy kívülre, esetleg két nyílászáró közé.

 

A belső árnyékolók - szalag- és lapfüggöny, pliszé, roletta, reluxa - a hővédelem funkcióján kívül jelentős esztétikai értékkel bírnak, tehát lakberendezés hatásos részeivé válhatnak. Ezek elsősorban otthonunk fényviszonyait változtatják meg, elzárják a napsugárzás, külső fényforrások útját. Nagy előnyük, hogy könnyen alakíthatók a különféle nyílászárók méreteihez, formáihoz, felszerelésük egyszerű, s kevésbé költséges. Anyagukat, színüket, stílusukat a hatalmas kereskedelmi választékból mi magunk is könnyedén meghatározhatjuk.

 

Egy árnyékoló hatékonyságát a sugárzás-áteresztő- valamint a hőátbocsátó-képessége mutatja meg. E tekintetben a külső árnyokoló eszközök előrébb állnak, mint a belső árnyékolók.
A napsugárzás ellen azonban külső eszközökkel, az úgynevezett napellenzőkkel is védekezhetünk. Típusait aszerint különböztetjük meg, hogy hova rögzítjük azokat. Magyarországon legelterjedtebb a terasz-napellenző, melyet az erkélyek, teraszok, balkonok fölé szerelnek fel, de léteznek ablak- és homlokzati napellenzők, valamint búraernyők, oldal-napellenzők, és télikert-árnyékolók is.

 

A külső árnyékolókhoz tartoznak még a redőnyök, zsalugáterek, egyéb lamellás, kapus megoldások (spaletták). Energia-áteresztés és hővédelem szempontjából egyértelműen ezen árnyékolók hatékonyabbak, hiszen a távozó hőt jelentősen akadályozzák, ugyanígy a beérkező napsugárzás útját is elállják. A redőnyök esetében ezek a pozitív tulajdonságok kiegészülnek még a zaj- és betörés-rongálás elleni védelemmel is. Egy motorizált, programozható redőny nem csak a napsugárzás, de más, külső mechanikai hatások ellen is megfelelő védelmet biztosít. A legújabb árnyékolástechnikai megoldások között találjuk az árnyékoló-fóliákat, illetve a rolók és a fóliák ötvözetét, a fólia-rolókat. Ezek előnye, hogy a hővédelem mellet az UV sugárzás ellen is hatékony, ugyanakkor hideg időben pedig megfelelően szigetel. Az átlátszó kivitelezés esetén a teret nem befolyásolja, a kilátást nem zavarja.

 

Bármelyik árnyékolási megoldást választjuk is, jó, ha a vásárlás előtt szakemberrel konzultálva felmérjük, hogy otthonunk számára - épületgépészeti, hőtechnikai és esztétikai szempontból - mely árnyékoló(-rendszer) lenne optimális. Forrás: www.eptitnfo.hu  

 

Kapcsolódó könyv:

Építsünk passzívházat
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia