szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Árnyékolók a kertben, teraszok felett

Szépzöld, 2011. máj. 24.


Forrás: www.epitinfo.hu A nyár beköszöntével szükség lehet a napsugárzás elleni védekezésre, mind a kertbe, mind pedig az erkélyeken, teraszokon. Amennyiben nincsen természetes árnyékolónk (pl.: fák lombja), nekünk kell beszerezni a megfelelő szerkezeteket, melyek segítségével megállíthatjuk a napfény útját. Alábbi cikkünkben most a leggyakrabban használatos kerti és teraszra való, mobil árnyékvetőket mutatjuk be Olvasóinknak.

Árnyékolók a kertben, teraszok felett

 A mobil árnyékoló-megoldások között a legelterjedtebb és a legegyszerűbb a napernyő. Ezekből ma már számos típust gyártanak, fa, bambusz, de fém tartószerkezettel is, különböző átmérőkben (1,8-3,8 m) és alakzatban (kerek, többszögletű, négyzet alakú stb.) Nagy előnyük, hogy szinte bárhol felállíthatók,a napfény irányába könnyen mozgathatók, és összecsukva viszonylag kis helyen tárolhatók (kivétel ez alól a 3,6 m átmérőnél szélesebb ernyők).


A kerti asztalokat ma már eleve úgy készítik, hogy közepükbe napernyőt lehessen rögzíteni, ez kényelmessé és praktikussá teszi kerti használatukat. A napernyőknél szintén előnyös, hogy a tartórúd magassága is változtatható. Azonban az már gondot szokott okozni, hogy a vászonernyő alatt, egy idő után megreked és fülledtté válik a levegő. A drágább, modernebb napernyőknél ezért egy különálló, felső ernyőfedővel próbálják a gyártók a szellőzést megoldani.


A napernyők mellett egyre inkább kezd elterjedni a teraszokban és kertekben az úgynevezett napvitorlák Nevüket alakjukról, és "kifeszített" állapotukról kapták. Ezek az árnyékoló vásznak rendszerint háromszög alakúak, s igen magas, "árbocrudakra" vannak felerősítve. Éppen ezért alattuk nem fülled be a levegő, a szabad légáramlás jobban biztosítva van, mint a napernyők esetében. Mivel a talajtól számítva a napvitorlákat viszonylag magasan feszítik ki, ás a vásznak is nagy kiterjedésűek, az általuk vetett árnyék is megfelelő nagyságú. Hátrányként említhető, hogy a napvitorla felrakásához számos szerelvény (csiga, kötelek stb.) szükséges, s magának az árnyékolónak a részei (vászon, árboc) is igen sok helyet foglalnak.


Amikor felállítjuk a napvitorlát és kifeszítjük a vásznat, nagyon fontos, hogy megfelelő tájolással helyezzük el azt. Ha már egyszer felállítottuk a vitorlát egy helyre, azt már - a napernyővel ellentétben - nem lehet a nap irányába állítgatni. A vászon síkjának szögét is a kifeszítéskor kell beállítani, mert ugyan az árbocon lehet módosítani a felfüggesztő szerelvények magasságát, de ez igen sok vesződséggel jár.


Ha a kertünkben, vagy teraszunkon kevesebb hely áll rendékezésre, lehetséges olyan megoldás is, miszerint nem egy hatalmas, hanem több kisebb árnyékoló vásznat feszítünk ki. Az árbocok szerepét akár egy-egy nagyobb és stabilabb fa, vagy a ház fala is átveheti. Ma már az sem ritka, hogy a vásznat úgynevezett csévélő-rúdhoz erősítik, melynek segítségével könnyen és gyorsan fel és össze-és ki lehet tekerni az árnyékolókat, akár egyszerre kettőt, hármat is. Ez a funkció különöse akkor tesz jó szolgálatot, ha hirtelen elered az eső, vagy feltámad a viharos szél. Minden árnyékoló, de a napvitorlák különösen érzékenyek a szélre. 30-35 km/h szélnél erősebb lökések már komoly károkat okozhatnak a tartó-rudakban és a vászonban is, így célszerű arról is gondoskodni, hogy minél gyorsabban és egyszerűbben összecsukható legyen a szerkezet.   

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!