szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Árnyékos sarkok a kertben

Scheftsik Tamás, 2012. szept. 24.


Sok bosszúságot okoz, amikor az ember egyszerűen képtelen rendesen beültetni a kert egy-egy apróbb zugát. Ennek egyik oka lehet az, hogy sok az árnyék, így a népszerű növények nem maradnak életben. Szerencsére a természet mindenre alkotott megoldást, így léteznek olyan gyönyörűségek is, melyek jól viselik a félárnyékot, de adott esetben akár a mélyárnyékot is elbírják. Ha ezekkel próbálkozunk, sokkal nagyobb eséllyel öltözik zöld pompába az eddig elhanyagoltnak tetsző terület.

Árnyékos sarkok a kertben

Árnyékliliom

 

Ha kevesebb a helyünk, vagy nem szeretnénk, hogy a beültetett növény túl magasra nőjön, akkor tökéletes választás lehet az árnyékliliom. Az tulajdonképpen mindegy, hogy melyik variációját választjuk, mindegyik kedvelni fogja a napfényhiányos részeket. Szemet gyönyörködtető levelei mellett az árnyékliliom színpompás virágokat is hoz, igaz, ehhez jó körülmények kellenek. Kedvelik az enyhén savanyú, semleges talajokat és a sok tápanyagot. Ahhoz, hogy valóban szép növényeket nevelhessünk tudnunk kell, hogy az árnyékliliom is szereti a fényt, tehát ha örökös árnyékra kárhoztatjuk, akkor bizony nem sok jóra számíthatunk. Helyét úgy válasszuk meg, hogy délelőtt, vagy délután kapjon némi napsütést. Ha a vízellátását is rendszeresen biztosítjuk, akkor biztosan nagy és tömött levelekkel és fantasztikus virágokkal hálálja meg a törődést.

 

Hortenzia

 

A hortenziákat nem csak azért kedveljük nagyon, mert fantasztikus látványt nyújtanak, hanem azért is, mert az árnyékos zugokat is meseszerűvé varázsolják. Itt is igaz, ami az árnyékliliom, és gyakorlatilag az összes árnyékkedvelő növény esetében, hogy a teljes fénytelenség bizony tönkreteszi a szépségeket. A hortenzia egy kis odafigyeléssel remekül nevelhető, bár nem tartozik a legkönnyebb virágok közé. A földjét mindig nedvesen kell tartani, amihez lehetőleg lágy vizet, méginkább esővizet érdemes használni. Megfelelő gondozás mellett a hortenziabokor elérheti az 1,5 méteres magasságot is. Ez pedig azt jelenti, hogy ha kinézünk az ablakon arra a helyre, ahol eddig az árnyékosság miatt még a fű sem nőtt rendesen, most gyerekfej méretű viráglabdákkal rendelkező gyönyörű bokrokat láthatunk, amikkel a szomszédok előtt is remekül lehet villogni.

 

Babérmeggy

 

Ha olyan árnyékos területet szeretnénk zöldbe öltöztetni, ahol eddig minden kísérletünk kudarccal végződött, akkor forduljunk bizalommal a babérmeggyhez. Ez az örökzöld cserje a mélyárnyékban is megél, igaz, ekkor nem lesz olyan tömött. Ha azonban egy kis fényt is kap, akkor 2-2,5 méteres, gyönyörű bokorrá cseperedik. És ez még nem minden, ugyanis a babérmeggy, amellett, hogy örökzöld, még illatos virágokkal is megajándékoz bennünket. Ehhez azonban az kell, hogy hagyjuk növekedni, a kúp alakú fehér szépségek ugyanis csak a kifejlett ágakon nyílnak. A talajban nem válogatós, öntözni elég akkor, ha nagyon száraz a nyár. A fiatal cserjéket érdemes takarással védeni az első időkben, nehogy a téli fagyok kárt tegyenek bennük.
 
Hozzászólások (1)

Éva Shenandoah Barna
2014. márc. 19. (3 073 napja)
Hálás köszönettel a jó ötletekért. Az isten-ember mindig tanul egymástól és ez nem szégyen! A szégyen a dogma és a rossz szokások követése, magyarul a sötétben járás. Üdvözlettel: Éva Shenandoah Barna


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia