szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Aszalás szárítószekrényben

Sulyok Józsefné, 2011. jún. 02.


Előzménye: Aszalás - szárítás - tartósítás
A sütőben való szárítás nagy hátránya, hogy a több órától olyan két napig is eltartó szárítási idő alatt a sütőt nem tudjuk másra használni, ráadásul az energiafogyasztás miatt drága is.

Aszalás szárítószekrényben

Akinek gyakorlatilag egész éven át szándékában áll különféle élelmiszereket aszalni, érdemes más megoldás után nézni. Legjobb, ha beállít egy szárítószekrényt.
 

Megépítésébe, ha ügyesek vagyunk, akár magunk is belevághatunk, de egy asztalost is megbízhatunk az elkészítésével. Fennáll továbbá a lehetősége, hogy már meglévő anyagokat, pl. több azonos képkeretet, üres méhkaptárt alakítsunk át a célnak megfelelően.

 

A szárítószekrény tulajdonképpen nem más, mint egy egyszerű faszekrény, amely lehetővé teszi, hogy a gyümölcsöket pormentes közegben, megfelelő légáramlás mellett kiszárítsuk. Alul a szekrény mindig nyitott, így szabadon áramolhat felfelé a meleg levegő. Elől van egy nyitható ajtó, itt tudjuk betolni-kihúzni a szárító szitákat, végül az egészre jön egy tető, amivel befedhetjük a szekrényt, ha netán hosszabb időre állni hagynánk. Érdemes a falakat alufóliával bevonni, amelyek visszasugarazzák a meleget, ezáltal a hő nehezebben távozik.
A szárító szekrény oldalfalait belülről lécek borítják, ezek tartják meg a gyümölcsökkel teli szitákat.

 

A kellő hatású légáramlás elérésére két módszer létezik. Az első szerint a szitákat egymástól lazán, nagyobb távolságra helyezik el, így a meleg levegő akadálytalanul áramolhat felfelé, ami egyenletes száradást eredményez.

 

A másik módszer hívei a szitákon a gyümölcsöt egymáshoz képest mindig az ellentétes oldalra simítják, vagyis ha az első szita bal oldalán van szétterítve a gyümölcs, akkor a másikon a bal oldalt szabadon hagyják, a gyümölcs a jobb oldalra kerül. Miután az egyik oldal mindig szabad, a másik pedig vastagon fedett az aszalásra váró gyümölcsökkel, ezért a levegő szabad területen akadálytalanul áramlik felfelé, egészen a következő szitáig, ahol addig szárítja a gyümölcsréteget, amíg meg nem találja magának a kivezető utat a másik oldalon. Bármelyiket válasszuk is, mindkét esetben nagyon fontos, hogy a meleg levegő a szárító szekrény tetején el tudjon illanni, ezért a tetőt vagy hagyjuk kissé nyitva, vagy különféle támasztékok segítségével, 5-6 cm-rel magasabban rögzítsük.

 

A kivitelezés és a méret elsősorban a hőhatástól függ. Egy saját, szabályozható hőforrás kétségkívül megkönnyíti a munkát, és javítja az eredményt.
A kisebb aszalószekrény felállítható az elektromos tűzhely fűtőlapja fölé is, bár erre alkalmasabb egy különálló főzőlap, így marad hely a főzésre is. Kevésbé ideiglenes megoldás, ha egy fűtőszálat is beépítünk, lehetőleg időkapcsolóval felszerelve, amit az első szárító rostély alá helyezünk el.

 

Ennél jóval olcsóbb és egyszerűbb megoldás, ha olyan szárítószekrényt építünk, amelynél a napenergiát használjuk fel az aszaláshoz. Ebben az esetben a felhajtható fedővel vagy szellőzőnyílással ellátott szekrényt kb. 50 cm-es lábakra állítjuk. A doboz hátoldalán alul található egy 20 cm-es nyílás, ehhez erősítjük hozzá a „napkollektort”, azaz egy sötét fóliával bevont, nagyjából egy méter hosszú, a szárító szekrénnyel azonos szélességű falemezt. A lemez szélére 20 cm széles faléceket szegelünk, majd befedjük egy üveglappal. Ha a Nap az üveglapra süt, belül felmelegszik a levegő, és kb. 20 cm-es nyíláson át a szárító szekrénybe áramlik. Hátránya ennek az eljárásnak, hogy csak akkor alkalmazható, ha napsütéses idő van.
Folytatása: Aszalás, szárítás elektromos készülékkel
  

Kapcsoldó cikk:

Nemcsak a nagyanyák lekvárja!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia