szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Aszályos tél: öntözzünk a hidegben is!

Szépzöld, 2011. dec. 12.


Forrás: www.epitinfo.hu  Előfordulhat, hogy a téli hónapokban kevesebb csapadék hull, mint amennyire a növényzetnek, talajnak ilyenkor szüksége lenne. Ezért – elsősorban – kerti örökzöldjeinket mindenképpen, rendszeresen öntözni kell, még a hidegebb, téli hónapokban is. Ezek a növények ugyanis hóban-fagyban is ugyanúgy élnek, mint nyáron: fotoszintetizálnak, termést hoznak. Ehhez pedig elsősorban megfelelő víz- utánpótlást igényelnek.

Aszályos tél: öntözzünk a hidegben is!

 A télen is zöld kerti növényeink – fenyők, tuják, magyalok, borókák, cédrusok stb. – a hideg időszakban is élénk tápanyag-cserét folytatnak. Ehhez azonban nagyobb mennyiségű vízre van szükségük, melyet a fagy és a hó mellett sem mindig tudnak felvenni a talajból. Amikor nincs fagy, kissé enyhül az idő, minenképpen locsoljuk meg bőségesen örökzöldjeinket. Jóval nulla fok alatti hőmérséklet esetén azonban ezt nem tanácsos megtenni, mivel a jégkristályokká fagyott vízcseppeket a növény gyökere nem tudja felszívni. A kiszáradás megelőzésére pedig jó megoldás lehet, ha a téli időszakban is árnyékosabb részre ültetjük az örökzöldet, vagy árnyékolót készítünk a télen is tűző napsugarak ellen.


Akárcsak a nyári, száraz időszakokban télen is a talajnedvesség szintjéhez kel igazítanunk az öntözés gyakoriságát, a víz mennyiségét. Ma már bármely kertészeti boltban beszerezhetünk nem túl drága nedvesség-szintmérőt, mellyel ellenőrizhetjük a talaj nedvesség-tartalmát, s növényeink víz-szükségletére is következtethetünk. Nagyobb fenyők, cédrusok, vagy tuják esetében a legjobb öntözési technika az úgynevezett „csöpögtető” öntözés. Ekkor a vizet kisebb adagokban, fokozatosan juttatjuk a növényhez. A legelterjedtebb és legegyszerűbb módszer természetesen az öntözőtömlős-szórófejes locsolás, de ezzel nem mindig érünk el megfelelő eredményt.


Ügyeljünk arra, hogy öntözéskor ne csupán a fa tövéhez kerüljön víz, hanem a növény körüli 50-100 cm-es körzetében is juttassunk vizet a talajba, hogy a gyökérzet távolabbra eső részei is fel tudják venni a folyadékot. (a földlabdás, dézsás, fiatal örökzöldekre azonban – természetesen – a fa tövét célszerű öntözni, hiszen még nincs kiterjedt gyökérzetük). Figyelnünk kell arra is, hogy a víz ne szivárogjon túl gyorsan a talajba, mert így számos értékes tápanyag kioldására már nem lesz lehetőség, s a növény nem tudja majd magába szívni azokat. Jó megoldás lehet az is, ha a talajba egy csövet szúrunk le, s közvetlenebb módon juttatjuk a vizet a gyökérzet mélyebb részeihez. Természetesen, télvíz idején az automata öntözőrendszer nem használható.


Az öntözéskor kisebb mértékű párolgás jön létre még télen is, ezt és a fagyást megelőzendő, talajtakarót teríthetünk a fa töve köré. A legjobb, ha erre a célra természetes anyagot, avart, fűkaszálékot, vagy mulcsot használunk. Ha nagyobb mennyiségű hóra lehet számítani, még a száraz téli időben kössük át az örökzöldjeinket, nehogy az ágak letörjenek, a törzs megdőljön. Ugyanígy fontos, hogy a havat leseperjük a növényről, mert ha ráfagy, az komoly deformitásokat, dérüléseket okozhat a fának. A már károsodott örökzöldeket vegyük körbe földe leszúrt, kisebb botokkal, s ezt a területet a fa tövétől terítsük be fűkaszálékkal, avarral. A fenyők, tuják csúcsait kössük össze. Ezzel megóvhatjuk örökzöldjeinket a fagy okozta károsodástól.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!