szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Aurora borealis: káprázatos fényjáték a sarkvidéki éjszakában

Orbán Krisztina, 2015. jan. 06.


A sarkkörön túl élők számára mindennapos jelenség, nekünk azonban a sarkvidékre látogatva szokatlan, sőt döbbenetes látványt nyújthatnak a sötét égbolton táncoló színes fények. De vajon hogyan kerülnek oda?

Aurora borealis: káprázatos fényjáték a sarkvidéki éjszakában

A sarkvidéki tél éjszakáinak zord egyhangúságába színes fénynyalábokat festő természeti jelenség az északi féltekén az aurora borealis, vagyis északi-sarki hajnal, míg délen az aurora australis, azaz déli-sarki hajnal elnevezést viseli. A kizárólag a sötét téli égbolton, vagyis északon szeptembertől márciusig, délen pedig márciustól szeptemberig észlelhető fények színe és formája teljességgel kiszámíthatatlan: néha csak egy az égbolt sötét vásznára mintegy véletlenül rácseppentett színes tintafoltként, máskor fodrozódó alakban, vagy spirálként jelenik meg, olykor a teljes eget beborító szórt fényként láthatjuk, s olyan is van, amikor sugárzó fényfolyamként hasítja ketté az eget. A látványosság időtartama éppily változatos: esetenként csupán néhány röpke perc erejéig, míg máskor akár több órán át is gyönyörködhetünk benne.

A földöntúli hatást keltő fényeket a Föld mágneses erőterébe hatoló naprészecskék hívják életre. A napkitörések során a világűrbe jutott protonok és elektronok mozgását a Föld közelébe kerülve már bolygónk mágneses mezeje határozza meg – ezért is haladnak azok mindig a sarkok felé. A Napból érkező részecskék a földfelszín felett 80 és 620 kilométer közötti távolságban gázatomokkal ütköznek, aminek eredményeként elektromosan feltöltődnek. A fények színe attól függ, hogy a naprészecskék útjába éppen milyen molekulák kerülnek: oxigén esetén zöldessárga, míg nitrogén esetén kék, vagy lila fényjelenség tapasztalható, de pink, sőt vörös színezetek is előfordulhatnak.

A sarki fény mindig a napkitörések után néhány nappal jelenik meg. Miután a naptevékenység, mint kiváltó ok folyamatosan fennáll, természetesen a sarki fény jelensége is egész évben létezik, csakhogy a sarkvidékek éjjel is világos nyári égboltján a fények nem vehetők ki. Tekintettel arra, hogy a jelenség a naptevékenység intenzitásához igazodik, annak ciklikussága itt is megfigyelhető, vagyis tizenegy évente a sarki fények megjelenésében is kiugrás tapasztalható.

A sarkvidék természeti népei az aurora borealist sokféleképpen értelmezték. Hiedelemviláguk alapján egyes vidékeken az elejtett állatok, illetve saját halottaik kísértő lelkének, míg máshol rossz előjelnek, például katasztrófa, vagy járvány előhírnökének tartották. A lapp mondavilágban a gonoszokat az egekből farkával kiseprő róka kelti a fényeket.

A sarki fény Skandinávia, Skócia, Izland, Grönland, Kanada, Alaszka és Szibéria, illetve Ausztrália, Új-Zéland, az Antarktisz és az Indiai-óceán bizonyos pontjairól látható. Észleléséhez sötét és tiszta égboltra van szükség. Skandináviában december és január folyamán a csípős hideg ellenére is nagy népszerűségnek örvendenek a sarki fény túrák, amelynek résztvevői e káprázatos természeti jelenséget a lakott területek fényszennyezésétől távol, a vadon közepéről, akár egy rénszarvasszánon ülve csodálhatják meg. Az ennél is szerencsésebbek azonban akár közelebbről is szemügyre vehetik akkor, ha repülőgépük éppen az aurora borealis megjelenése idején halad el a sarkköri vidékek felett.

Kapcsolódó cikk: Szenteltvíz és ördögfürdő: kalandozások a bugyborékoló föld birodalmában
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!