szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az almaecet csodája

Sulyok Józsefné, 2013. okt. 09.


Az almában fellelhető, szinte minden alkotóelem, vitamin az almaecetben is megtalálható. Többek között 20 fontos ásványi anyagot és nyomelemeket tartalmaz. Tudta, hogy 1 kg alma 150 mg káliumot tartalmaz?

Az almaecet csodája

Mindemellett tej, ecet, citromsavat, egy sor enzimet, aminosavat, és értékes ballasztanyagokat. A hosszú évtizedes, sőt részben évszázados tapasztalat bebizonyítja, hogy milyen pozitív hatással van az alma és az almaecet az emberi szervezetre. Azok az emberek, akik rendszeresen fogyasztanak, almaecetet vagy almát, egészségesebbek, frissebbek, bőrük rugalmas, feszes.

Az almaecetben megtalálható létfontosságú ásványi anyagok és nyomelemek: kalcium, kálium, nátrium, kén, foszfor, klór, magnézium, szilícium, réz, vas, fluor. A fontos vitaminok: A,-B1,-B2,-B6,-C,-E,-P,- és béta-karotin provitamin.

Összetételében rejlik a titok. Éppen ezért kérdéses, hogy a mesterségesen előállított vitaminkészítmények ugyanolyan hasznosak-e a szervezet számára, mint a gyümölcsökben, zöldségekben, vagy akár az almaecetben előforduló vitaminok.

Kálium nélkül nem volna élet. Ha egy növény nem kap elég káliumot, megáll a növekedésben, elpusztul. Azoknál az embereknél, akik kevés káliumot visznek be a szervezetükbe, megrövidül a testsejtek életműködése. Mivel az almaecet káliumban igen gazdag, meglepően jó eredményt érhetünk el panaszaink esetén a rendszeres fogyasztással. Se kávéra és más serkentőkre nem lesz szükségünk a krónikus kimerültség esetén. Egyébként a bab, borsó, lencse, tengeri alga, mazsola, datolya, avokadó is sok káliumot tartalmaz. Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeres almafogyasztás segít beállítani a vérnyomást. Ez a kálium víztelenítő hatásának köszönhető, meg az almában található más hatóanyagoknak.

Az almaecet sokféle szempontból is hatásos az idő előtti öregedés ellen. Számos jel mutat arra is, hogy megelőzheti az érelmeszesedést.

Ezt egy tojáshéjteszttel kipróbálhatjuk. Tegyünk néhány tojáshéjat egy csavaros üvegbe, öntsünk rá annyi almaecetet, hogy ellepje, majd csavarjuk rá a tetejét. Néhány nap múlva meg fogjuk látni, hogy a tojáshéj teljesen eltűnik, csak a vékony, belső hártya marad meg. A mésztartalmú tojáshéjban lévő kalcium feloldódik az almaecetben. Ebből arra lehet következtetni, hogy az ereinkben lerakódott mész is feloldódhat az ecet hatására.
D. C. Jarvis, az almaecet-terápia megteremtője szerint minden esetre az ecetben található természetes savak és a kálium feloldják az esetleges kalcium-lerakódásokat.

Az almaecet és az alma, pektint is tartalmaz, amely a koleszterin ellen hatásos. A tapasztalatok szerint az almaecet fogyasztása javítja az emlékezőképességet, növeli a koncentrálóképességet, testünk meleg-érzetét, a kondíciót és minden olyan funkciót, ami a jó vérkeringéstől függ.
Betegségek megelőzése, kezelése almaecettel, ami több mindenre jó, pl.: torokgyulladás, torokfájás, ínygyulladás, köhögés, vese és hólyaggyulladás, bélfertőzés, viszkető aranyér, megfázás, fülgyulladás, bőrgyulladás, bőrszag, sérülések, lábgomba esetén.

Természetes módon szabályozza az emésztésünket. Aki rendszeresen fogyaszt almaecetet, többszörösen is irányítja az emésztést. Az ecet közvetlenül támadja meg a baktériumokat és más kórokozókat a belekben. Eltűnik a széklet szaga, elmúlik a puffadtság. Ez arra utal, hogy visszaesett a méreganyagok termelése a belekben, egészségesebbé vált a bélflóra. Emellett az ecet fogyasztása csökkenti az éhségérzetet is, serkenti továbbá az anyagcsere-folyamatokat és elősegíti az emésztéshez szükséges enzimek termelését. Az almaecet tehát természetes, és mellékhatásoktól mentes szerként előzi meg a belek túlterhelését.

Az almaecetet használjuk, csíraölő hatása miatt is, élelmiszerek tartósítására, befőzés céljára, fertőtlenítésre…

Kapcsolódó cikk:
Almaecet története

Frissítő almaecet

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!