szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az almák világa - Videóval

Scheftsik Tamás, 2011. okt. 25.


Az ősz a gyümölcsök időszaka. Ilyenkor lehetőségünk van feltölteni a saját vitamintartalékainkat, illetve a pincét, padlást, spájzot a télre. Erre az egyik legmegfelelőbb az alma.

Az almák világa - Videóval

Nagyanyáink sokszor mondták gyerekkorunkban, napi egy alma, és az egészség garantált. Bár ez a kijelentés azért nem teljesen igaz, de tény, hogy rengeteg vitamint és ásványi anyagot szerezhetünk be, ha ezt a gyümölcsöt majszoljuk. Ráadásul rengeteg fajta létezik, ezért mindenki megtalálhatja a neki legjobban tetszőt. Fogyaszthatjuk nyersen, befőttnek, süteménybe, kompótként, de akár készíthetünk belőle lekvárt is. És amiből dzsem készíthető, abból pálinka is! De az almából még kellemes aromájú bort is csinálhatunk, így a felhasználása tényleg széles körű.

 

Az almafa kertünk dísze lehet, főképpen akkor, amikor virágzik, valamint amikor az érett termések sokasága csüng róla. Ahhoz, hogy a gyümölcs szépen kifejlődjön, és hogy gond nélkül le lehessen szedni, nem árt a fát rendszeresen metszeni. A különböző fajok más-más mértékű metszést igényelnek, erre érdemes odafigyelni. A legelterjedtebb és legcélravezetőbb forma az, amelyben egy fő szárat hagyunk az ég felé törni, melyről adott távolságban, sugarasan ágaznak el az oldalsó részek. Ezeket is érdemes nyírni, leginkább a nagyon le, illetve felfelé törő gallyakat távolítsuk el. Ezzel a technikával nemcsak szép formájú fát hozhatunk létre, de azt is biztosítjuk, hogy a pirosló gömbök könnyen elérhetőek legyenek. Ha a metszést túlzásba visszük, a gallyak erősen felfelé törekednek. Ilyenkor inkább csak ritkítsuk meg őket, mert ha nagyon visszavágjuk, lemondhatunk a termésről.

 

Természetesen a sok fajta alma közül vannak olyanok, amelyeket jobban szeretünk, egy-két különleges tulajdonságuk miatt. Ezek a következők:

 

Granny Smith
Fanyar, savanykás ízvilágú fajta. A boltokban sokszor találkozhatunk vele, a legtöbbünknek mégsem ismerős ez a név. Ez persze nem is csoda, mivel általában csak zöldalmának hívjuk. Ennek a fajtának a különlegessége, hogy gyümölcsei érett állapotban is zöldek, ellenben az összes többi, sárga vagy piros gyümölccsel.

 

Honeycrips
Édes, savas aromájú gyümölcs. Előszeretettel termesztették régen is, mivel a termése nagyon ellenálló, még a leszedés után is. Megfelelő tárolással akár 5-6 hónapig is eltartható. Mindemellett maga a növény is nagyon ellenálló, kibírja a fogcsikorgató -40 fokot is.

 

Red Delicious
Az egész világon az egyik legkedveltebb almaféle. Klasszikus, szép piros színnel büszkélkedhet, így kifényesítve még ínycsiklandóbban csücsülhet a gyümölcstálban. Íze édes, markáns, biztosan nem okoz csalódást.

 

A különböző fajták nem csak színükben és ízükben térnek el egymástól, hanem az érés időpontjának tekintetében is. Ha szeretnénk elkerülni, hogy késő ősszel több kilónyi alma „szakadjon” a nyakunkba, amivel aztán nem nagyon tudunk mit kezdeni, akkor érdemes szem előtt tartani a fajták szüretidőpontját. Júliustól októberig válogathatunk, így kertünkben hónapokig fognak virágozni a fák, és a gyümölcsök is hosszú ideig folyamatosan biztosítják számunkra a frissességet.

 

Válasszuk az Évát, a Vista Bellát vagy a Julyredet, melyek júliusban érnek, ültessünk mellé Nyári fontost, Téli arany parment, vagy jerseymact, melyek augusztusiak, és zárjuk a sort szeptemberi, októberi termésűekkel, mint a Golden a Starking vagy a Grenny Smith.

 

 

 

Tipp: kevesen tudják, hogy az almafának nemcsak a termése, hanem a virága is ehető. De csak csínján falatozzunk belőle, mivel cianid előanyagokat tartalmazhat.

 

Kapcsolódó cikk:

Az alma ismeretlen oldala

 

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia