szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az árnyékért kúszók

Sulyok Józsefné, 2015. máj. 30.


Az árnyékkedvelő kúszónövények szívesen kapaszkodnak felfelé a fák vagy a falak védelmében, napfényben fürdő társaikkal ellentétben jól fejlődnek a sötétebb termőhelyeken. 

Az árnyékért kúszók

Virágaik édes illatot árasztanak, és színükkel előtűnnek a sötét lombozat hátteréből. Az örökzöldek télen is díszítik a homlokzatokat. Az árnyékkedvelő kúszónövényeket főként a gyakran nagyméretű, feltűnő levelek jellemzik.

Különféle formájuknak és színüknek köszönhetően változatos felhasználási lehetőséget kínálnak. A tarka vagy a sárga levelű fajták derűssé teszik környezetünket. A zöld különböző árnyalatai fontos stíluselemek. A rózsaszín, a kékes vagy a fehér virágok az ágyások látványos színfoltjai. Ezek a kecses lombozatú és virágú fajok dézsába ültetve is mutatósak az északi fekvésű erkélyeken.

Közönséges borostyán

Örökzöld lombdísz, szeptembertől októberig virágzik, léggyökerekkel kapaszkodik.  Sárgászöld virágai gömbös ernyőkben nyílnak, sötétzöld, a meddő hajtásokon a karéjos levelek fehéren erezettek. A termőhajtások levelei tojásdad-rombosak, termése nem ehető.
Belátás ellen védelmet nyújt, talajtakaró, homlokzatok és fatörzsek szép dísze. Normál kerti talajban megél, kedveli a tápdús meszes talajokat. Magvetéssel és dugványozással szaporítható. A téli napsütéstől óvjuk, máskülönben igénytelen.

Japán hortenzia

Léggyökerekkel kapaszkodó, júniustól júliusig virágzó mutatós virágú növény. A fehér, erősen illatos virágai nagy, széles sátorvirágzatban nyílnak. Sötétzöld levelei széles tojásdadok, a levélszél szíves vagy lekerekített, kérge barna.
Szép látványt nyújt, dézsában, kiskertben is nevelhető. Párás, hűvös, védett helyet, jó vízáteresztő talajt kedvel, mész-érzékeny. Dugványozással és bujtással szaporítható. Fiatalon fagyvédelemről gondoskodjunk, később télálló. A túl terebélyes növényeknél metszést alkalmazzunk.

Sárga komló

Szép lombszíneződés jellemző rá, virágzási ideje szeptember-október, csavarodva balról jobbra kapaszkodik. Kétlaki, a porzós virágok nem feltűnőek, a nőivarú virágok füzérekben nyílnak. Elnyílás után zöldessárga komlótobozok képződnek belőlük. Belátás ellen védelmet nyújt, fatörzsre futhat fel. Üde, tápdús talajt kedvel, világosabb fekvésben intenzívebb a lombszíneződés. Dugványozással szaporítható, ősszel talajfelszínig vágjuk vissza. A fiatal hajtások tám-rendszert igényelnek.

Búbos lonc

Illatos virágai májustól augusztusig nyílnak, csavarodva, balról jobbra kapaszkodik. Sárgásfehér, kívül lilás-piros virágai örvös füzérekben nyílnak. Tojásdad levelei ép-szélűek, élénkvörös termése nem ehető.
Belátás elleni védelmet nyújt, kerítések, pergolák befuttatására alkalmas. Kissé mész-érzékeny, üde, nyirkos talajt kedvel. Napfényesebb fekvésben gazdagabban nyílik. Bujtással, magvetéssel, dugványozással szaporítható. Gondos öntözést kíván, a szárazságot nem viseli el, felkopaszodás ellen vágjuk vissza.

Nagylevelű pipavirág

Mutatós, levéldísz, csavarodva jobbról balra kapaszkodó, június-júliusig virágzó kúszó növény. Pipa alakú virágai kívül sárgászöldek, belül barnásak. Hosszú levélnyélen a levelek szív alakúak, toktermése 6-8 cm hosszú. Napfény és belátás ellen nyújt védelmet, pergolák, homlokzatok, lugasok befuttatása alkalmas. Üde, tápdús, kissé kötött talajt kedvel, jó alkalmazkodóképességű. Bujtással, magvetéssel, dugványozással szaporítható. A túl terebélyes növényeket vágjuk vissza, jó télálló. 

Kapcsolódó cikk: A mocsár szépséget rejt
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia