szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az ázsiai vallási építészet új gyöngyszeme: a thaiföldi Fehér templom

Orbán Krisztina, 2014. dec. 15.


Thaiföld kortárs épületeinek fényét gyakran elhomályosítják az ország több száz éves műemlékei, e vadonatúj buddhista templom azonban méltó tanújele annak, hogy a thai vallási építészet remekeiről a jövőben sem kell lemondanunk.

Az ázsiai vallási építészet új gyöngyszeme: a thaiföldi Fehér templom

A minden részletében vallási tartalmat hordozó, extravagáns építmény voltaképpen még el sem készült, megtekintésére azonban máris tömegek özönlenek a világ minden tájáról.

A Vat rong-khún, vagyis Fehér templom a hozzá tartozó épületegyüttessel a Thaiföld északi részén fekvő Csiang-raj városától 13 km-re kapott helyet. Az első hallásra fantáziátlannak tűnő elnevezés mögött valójában mély vallási tartalom húzódik meg: az épületet megálmodó Chalermchai Kositpipat thai vizuális művész a templom tökéletes fehérségével Buddha makulátlan tisztaságát kívánta jelképezni.

A templomhoz – vagyis Buddhához – az alvilág bugyrai fölött átívelő hídon keresztül jutunk el, amely döbbenetes erővel érzékelteti a folytonos újjászületések körforgásából való kilépés megváltó erejét. A hídon haladók felé esdeklő kezek százai nyúlnak az alant fekvő világból, megrendítő kifejezéseként a szenvedő lelkek szabadulás utáni vágyakozásának, s e jelenet révén az út végén tornyosodó templom Buddha örök uralma mellett a nirvánát is mindennél egyértelműbben jelképezi.

A Buddha elé járulni kívánók csakis a híd végén álló mennyek kapuján átlépve juthatnak el hozzá. A templomban az ülő Buddha előtt békésen imádkozó hívek megszokott látványa fogadja az érkezőket, akiknek azonban Buddhának hátat fordítva ismét megrázó élményben lehet részük. Az apokalipszist ábrázoló impresszív falfestményen ugyanis a művész a hagyományos buddhista motívumok mellett bizarrnak tűnő módon aktuális témákat, eseményeket, de még szuperhősöket és filmsztárokat is megjelenít. A Csillagok háborúja űrhajóit, a Pókembert, az égő ikertornyokat, vagy Keanu Reeves-t a Mátrix c. film főszereplőjeként egy thaiföldi buddhista templom falfestményén viszontlátni sokakból vegyes érzéseket válthat ki, egyes hívők szemében pedig a saját kultúrájuktól, vallási hagyományaiktól teljesen idegen elemek alkalmazása akár még elítélendőnek is tűnhet. A kifejezésmód mindazonáltal kétségkívül hatásos, hiszen a mai kultúra e széles tömegek számára dekódolható, népszerű elemeinek felhasználása által a művész a buddhizmus eszmekörében járatlan látogatók számára is eredményesen közvetíti Buddha üzeneteit – legalábbis addig, ameddig a mai kor szülöttei számára jórészt még egyértelmű utalásokat az utókor értelmezni lesz képes. Az apokalipszis eme szürreális víziója elől az ember önkéntelenül az azzal derűs nyugalommal szembenéző Buddhánál keres menedéket.

A buddhista hitvilág elemei nemcsak a templomban, de az épület homlokzatán és környékén is mindenfelé megjelennek. Még a templomfal teljes fehérségét kizárólagosan megtörő tükörcserepek is vallási megfontolásokból kerültek a helyükre, ezek ugyanis amellett, hogy egyértelmű utalást tartalmaznak az önmagunkkal való szembenézés szükségességét hirdető buddhai tanításra, a napfény visszaverése által egyben Buddha bölcsességének kisugárzását is jelképezik. A művész az egyébként elvárt aranydíszítést is alkalmazza ugyan, ezt azonban a templom helyett a toalett kapta: a világ minden bizonnyal legpazarabb nyilvános illemhelyének aranyszínű borítása arról hivatott tanúskodni, hogy az ember valójában a földi vágyak rabságában él. Az épületegyüttes által keltett benyomást a gyönyörű szobrokkal, tóval és növényekkel ékített díszparkban elhelyezett kísérteties teremtmények és faágakon lógó test nélküli fejek hátborzongató látványa árnyalja tovább.

Az épületegyütteshez tartozó nyilvános illemhely

A kilenctagúra tervezett, ám egyelőre csak részleteiben elkészült épületegyüttes befejezése még évtizedekig eltarthat, ám a maga nemében teljesen újszerű Fehér templom máris fontos zarándokhellyé és népszerű turistalátványossággá vált.

Kapcsolódó cikk: Tlalpujahua – meglepetés Mexikó hegyei között
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!