szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Az Echinacea – immunerősítés mesterfokon

Topor Erika, 2013. jan. 29.


Az Echinacea angustifolia vagy magyar nevén bíbor kasvirág egy újra divatba jövő immunerősítő gyógynövény. Megfázásos időszakban gyógyteaként, vagy cseppekben is fogyasztható.

Az Echinacea – immunerősítés mesterfokon

Amerika északi területein őshonos, és már az indiánok is előszeretettel használták sebekre, gyógykrémekbe. Kígyómarás ellenszereként is ismert növény már hazánkban is igen elterjedt kerti dísznövényként és gyógynövényként egyaránt. Az antibiotikumok megjelenésével és elterjedésével használata visszaszorult, de napjainkban talán már újra teret hódított a kasvirág gyógynövényként való alkalmazása.


A kasvirág virágzata, levele, szára és gyökere is használható a gyógyhatású készítményekbe.


Teáját gyermekek is fogyaszthatják. Erősíti az immunrendszert és segít leküzdeni a náthát és influenzát. Téli időszakban érdemes kúraszerűen használni, mivel jótékony hatásának köszönhetően a szervezet ellenállóbb lesz a betegségekkel szemben.


Az immunerősítő hatása mellett rendkívül hatásosnak bizonyult más betegségekkel szemben is: légúti és húgyúti fertőzések kezelésére, szájpenészre, és középfüllgyulladás megelőzésére. Felületi kisebb sérüléseket is kezelhetünk a belőle készült krémmel vagy pár csepp tiszta echinacea cseppel.


Az Echinacea természetes antimikrobás, fertőzésgátló hatású. Megvédi a szervezetet a különböző kórokozóktól és baktériumoktól, vírusoktól. Hatékony gombák ellen is. Ekcémára és bőrallergiára is hatásosnak bizonyult a tapasztalatok alapján, csökkenti a bőrirritációt. 
 

Az Echinacea megtalálható bioboltokban, gyógynövényboltokban, gyógyszertárakban egyaránt frissen préselt lé, oldat vagy szárított gyógynövény formájában is. Július és szeptember között virágzik, évelő.  A hajtás orvosi neve Echinacea herba, a gyökéré Echinacea radix.


Fontosabb hatóanyagai:


• alkilamidok,
• cikóriasav-származékok (átlagosan 0,3%),
• glikoproteinek,
• nagy molekulasúlyú poliszacharidok,
• flavonoidok,
• monoterpének,
• kávésav-származékok.
 

Kapcsolódó cikk:

A bíbor kasvirág

Az állati bíbor kasvirág

Gyógy- és fűszernövények jelentősége
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia